Krem z marchwi, pomarańczy i imbiru z grzankami
Składniki:
- 1 kg marchwi, obranej i pokrojonej w półtalarki
- 100 g masła
- 2 duże cebule, pokrojone w bardzo drobną kosteczkę
- 1 pomarańcza
- korzeń imbiru, o długości mniej więcej 4 cm, starty na tarce o drobnych oczkach
- 2 kostki bulionu drobiowego
- kilka kromek chleba zwykłego polskiego
- ½ pęczka kolendry, drobno posiekanej
- świeżo mielony pieprz
- świeżo mielona sól
- 2 szczypty kminku
- 150 ml śmietany 30%
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
- KREM Z MARCHWI: W garnku rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, następnie dodajemy 60 g masła pokrojonego na mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka wcześniej pokrojoną cebulę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy starty imbir, marchew i 2 szczypty kminku. Skórkę pomarańczy ocieramy za pomocą zestera lub ścieramy na tarce. Do garnka dodajemy sok z całej pomarańczy. Mieszamy. Startą skórkę pomarańczy siekamy i dodajemy do garnka. Z 2 kostek rosołowych robimy 2 litry bulionu, bulionem zalewamy marchew w garnku ( jeśli chcesz, aby zupa była bardziej gęsta dodaj mniej bulionu) Gotujemy przez mniej więcej 15 minut. Następnie całość miksujemy za pomocą blendera, zmniejszamy ogień. Po miksowaniu ponownie podgotowujemy.
- Do zupy dodajemy 150 ml śmietany. Mieszamy. Następnie doprawiamy pieprzem i solą.
- GRZANKI: Z kawałków chleba odkrawamy skórki, miąższ chleba kroimy w kosteczkę. Na patelnię wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę dodajemy 40 g masła. Na patelnię dodajemy chleb pokrojony w kosteczkę i smażymy do momentu, aż grzanki będą chrupiące i równomiernie usmażone. Do grzanek na patelni dodajemy niewielką ilość soli i posiekaną kolendrę. Mieszamy.
- Zupę przelewamy do talerzy, posypujemy grzankami, dekorujemy listkiem kolendry.
Zupa gulaszowa z kminkiem i pieczoną papryką
Składniki:
- 1 kg gulaszu wołowego lub wieprzowego
- 10 g kminku, roztartego w moździerzu
- 3 średnie cebule, pokrojone w kostkę 1 x 1 cm
- 300 g ziemniaków
- 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane
- 50 g mąki pszennej typu 650
- 20 g masła
- 3 czerwone papryki
- 5 g ostrej papryczki w proszku
- 20 g świeżego imbiru
- 3 liście laurowe
- 1 cytryna, sparzona i zahartowana
- 5 g słodkiej papryczki w proszku
- olej słonecznikowy
- sól
- biały pieprz
Sposób przygotowania:
- 3 papryki polewamy niewielką ilością oleju, nacieramy, kładziemy na blaszce wyłożonej papierem pergaminowym. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190°C, pieczemy około 25 min. ( aż zacznie pękać na niej skórka).
- Następnie paprykę wyjmujemy z piekarnika, owijamy folią aluminiową, odstawiamy.
- Mięso przekładamy do naczynia, dodajemy sól, roztarty w moździerzu kminek, biały pieprz i niewielką ilość mąki. Mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej słonecznikowy, następnie wrzucamy mięso, smażymy. Kawałki mięsa muszą być dość dobrze przesmażone. Przekładamy je do garnka (tłuszcz ze smażenia mięsa pozostawiamy na patelni), gotujemy.
- Na patelnię, na której wcześniej smażyliśmy mięso, dodajemy oleju słonecznikowego, wrzucamy cebulę, czosnek, smażymy. Całość mieszamy. Do cebuli i czosnku ścieramy wcześniej sparzoną skórkę cytryny (do smaku), mieszamy.
- Na patelnię ponownie dolewamy oleju słonecznikowego, dodajemy ostrą paprykę w proszku i część przygotowanej słodki papryki w proszku, całość mieszamy, podduszamy. Dodajemy 3 liście laurowe i pokrojony w plasterki imbir. Przerzucamy mięso z garnka na patelnię, doprawiamy niewielką ilością słodkiej papryki. Całość przekładamy do garnka, zalewamy (tak żeby przykryć mięso) wodą, przykrywamy. Gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki. Paprykę odwijamy z folii, zdejmujemy skórkę, obraną paprykę kroimy w kostkę, wrzucamy do miski.
- Kiedy mięso będzie miękkie do garnka dodajemy ziemniaki i pokrojoną paprykę. Ziemniaki gotujemy do miękkości. Na patelni robimy zasmażkę – do rozpuszczonego na patelni masła dodajemy pozostałą słodką paprykę i pozostałą mąkę – smażymy na wolnym ogniu kilka minut, mieszamy. Zasmażkę dodajemy małymi partiami do gulaszu i mieszamy. Wykładamy na talerz.
Źródło: kuchnialidla.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: pascal gotuje zupe marchewkowa,krem z marchwi ziemniaka pomarańczy i imbiru