W tym odcinku uczestnikami programy były gwiazdy Stefano Terrazzino, Małgorzata Potocka, Anna Wendzikowska oraz Maciej Zień. Zobacz poniżej przepisy odcinka z gwiazdami!
PRZEPISY STEFANO TERAZZINO
PRZYSTAWKA: Sałatka Don Corleone

Składniki:
- 4 dojrzałe pomarańcze
- sałata rzymska
- fenkuł
- owoc granatu
- pestki słonecznika do dekoracji
- oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Pomarańcze obieramy ze skórki i dzielimy na ćwiartki, które dodatkowo przekrajamy na połówki. Fenkuł w miarę drobno kroimy, sałatę rwiemy na drobne części. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Posypujemy wydrążonymi pestkami granatu oraz opcjonalnie podprażonymi pestkami słonecznika. Polewamy oliwą i mieszamy. Podajemy z focaccią.
Focaccia
Składniki:
- 350 g mąki
- 140 ml wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuszczamy w odrobinie ciepłej wody. Następnie dodajemy do mąki z solą i oliwą. Całość wyrabiamy ręcznie lub mikserem dodając w trakcie ciepłej wody, tak, aby ciasto po wyrobieniu było miękkie i elastyczne. Z ciasta formułujemy kulę, którą przykrywamy wilgotną ściereczką i odkładamy na minimum godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, ponownie je wyrabiamy, następnie rozwałkowujemy. Powierzchnię focacci nakłuwamy widelcem i delikatnie smarujemy oliwą, posypujemy solą gruboziarnistą. Pieczemy w temperaturze 200˚C przez około 30 minut.
DANIE GŁÓWNE: Domowa lasagne babci Cosanostra

Składniki:
- 250 dag mielonego mięsa wołowego
- 250 dag mielonego mięsa wieprzowego
- 50 dag szynki
- dwie cebule
- dwie marchewki
- 2 ząbki czosnku
- puszka zielonego groszku
- mozzarella (według uznania)
- parmezan (według uznania)
- papryczka peperoncino
- masło
- przecier pomidorowy
Sposób przygotowania:
Cebulę oraz papryczkę drobno kroimy. Marchewkę ścieramy na tarce. Następnie szklimy cebulę, papryczkę i dusimy na maśle z marchewką. Dodajemy mięsa mielone i wyciśnięty przez praskę czosnek. Przyprawiamy solą i pieprzem. Całość dusimy. Następnie dodajemy groszek i jeszcze chwilę dusimy. Na dnie żaroodpornego naczynia układamy płaty makaronu, na które wykładamy przygotowany mięsny farsz. Na wierzchu układamy pokrojoną w plasterki szynkę, kawałki mozzarelli. Na wierzch wykładamy kolejną warstwę makaronu, którą przykrywamy farszem. Czynność powtarzamy aż do wypełnienia naczynia. Wierzch dania posypujemy startym parmezanem i kawałkami masła. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 200˚C przez około 30 – 40 minut.
Lasagne
Składniki:
- 500 g mąki
- 4 jajka
- sól
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto o jednolitej konsystencji i błyszczącej powierzchni. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto a następnie wykrajamy prostokąty o wymiarach około 16 x 8 cm. Tak przygotowanym makaron możemy suszyć przez około godzinę przed gotowaniem. Następnie w garnku zagotowujemy dużą ilość osolonej wody i gotujemy w niej płaty ciasta przez kilka minut a następnie odcedzamy i natychmiast wrzucamy do garnka z zimną wodą, aby zatrzymać proces gotowania. Następnie gotowe płaty ciasta wykładamy na ściereczkę i suszymy.
DESER: Don Vito w Szwarzwaldzie

Składniki:
- 2 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 1 opakowanie serka mascarpone
- opakowanie biszkoptów
- 2 filiżanki mocnej kawy
- gorzkie kakao
- likier amaretto (według uznania)
- dżem wiśniowy
- wiśnie do dekoracji
Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy likier oraz serek mascarpone. Całość razem jeszcze chwilę ucieramy. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli a następnie delikatnie mieszamy z przygotowaną wcześniej masą. Mocną zaparzoną kawę wylewamy do miseczki i moczymy w niej herbatniki. Na dnie pucharków układamy warstwami: warstwę kremu, herbatników i dżemu wiśniowego. Wierzch deseru posypujemy jednolitą warstwą gorzkiego kakao. Deser dekorujemy wisienką.
PRZEPISY MAŁGORZATY POTOCKIEJ
PRZYSTAWKA: Czardasz z grzankami

Składniki:
- 2 puszki krojonych pomidorów
- cebula
- 1 chili
- 1 łyżka papryki
- lubczyk
- 4 łyżki oliwy
- świeża natka pietruszki
- kromki ciemnego razowego chleba
- prażone pestki z dyni
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy drobno posiekaną cebulę i chilli (usuwamy wcześniej nasionka). Szklimy ją a następnie dodajemy paprykę w proszku i chwilę smażymy ją razem z cebulą. Dolewamy pomidory z puszki i 1 szklankę wody. Dusimy chwilę, aż trochę wody odparuje, a sos zgęstnieje. Doprawiamy lubczykiem, bazylią oraz solą i świeżo mielonym pieprzem. Chleb kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoto. Gotowy krem podajemy z grzankami, udekorowany świeżą natką pietruszki i prażonymi pestkami z dyni.
DANIE GŁÓWNE: Na przekór kaczkom

Składniki:
- 4 piersi kaczki
- 4 główki czosnku
- 4 cebule
- 2 opakowania mrożonych wiśni
- papryczka chili
- świeży imbir
- łyżka aromatycznej oliwy
Sposób przygotowania:
Piersi kaczki obsmażamy na patelni aż do wytopienia tłuszczu. Następnie mięso przekładamy do brytfanny, dodajemy ząbki czosnku, pokrojone cebule oraz rozmrożone wcześniej wiśnie. Doprawiamy chili i łyżką aromatycznej oliwy. Całość posypujemy świeżym startym imbirem (imbiru nie obieramy przed ścieraniem). Pieczemy w niezbyt gorącym piekarniku przez około 5 godzin.
DESER: Wiśniowy sad w śniegu

Składniki:
- 500 ml soku z wiśni
- 1 galaretka wiśniowa
- wiśnie
Sposób przygotowania:
Sok zagotowujemy, dodajemy galaretkę i dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia. Na dnie słoiczków układamy owoce i zalewamy galaretką. Odstawiamy do lodówki. Podajemy z wiśniowym sorbetem.
PRZEPISY ANNY WENDZIKOWSKIEJ
PRZYSTAWKA: Zielono mi

Składniki:
- opakowanie świeżego szpinaku
- opakowanie rukoli
- ser pleśniowy
- świeże truskawki
- łuskane orzechy włoskie
- gruszka
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 4 łyżki konfitury malinowej
- 3 łyżki oliwy
Sposób przygotowania:
Sałaty wykładamy do miski. Dodajemy pokruszony ser pleśniowy, pokrojone truskawki. Gruszkę obieramy, kroimy na pół i podsmażamy na patelni. Pod sam koniec smażenia do wgłębienia wykładamy ser pleśniowy. Tak przygotowaną gruszkę zapiekamy piekarniku w temperaturze 180°C przez 10 min w aż ser się roztopi. W miseczce mieszamy ocet balsamiczny z konfiturą malinową, cienką strużką wlewamy oliwę, cały czas mieszając. Sałatę polewamy dressingiem, podajemy z gorącą gruszką.
DANIE GŁÓWNE: American dream

Składniki:
- 500 g filetu świeżego łososia
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 jajko
- bazylia
- rukola
- żurawina
- kozi ser
- bataty
Sposób przygotowania:
Rybę bardzo drobno siekamy, jak na tatara. Następnie dodajemy bułkę tartą, drobno posiekaną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną świeżą bazylię oraz jajko i mieszamy jak na kotlety mielone. Gdyby masa była zbyt luźna, dodajemy troszkę więcej bułki tartej. Gotową masę wkładamy na kilka godzin do lodówki. Następnie formujemy krążki i smażymy na patelni. Bułki podgrzewamy w piekarniku. Na patelni podsmażamy krążki koziego sera. Bataty kroimy w plastry, mieszamy z oliwą i pieczemy w piekarniku w temperaturze 200°C przez ok. 40 minut. Na połówce bułki układamy krążki łososia, następnie koziego sera i dekorujemy żurawiną, drugą połówkę bułki dekorujemy żurawiną. Podajemy z pieczonymi batatami oraz majonezowo- musztardowym sosem.
Sos
Składniki:
- musztarda
- musztarda francuska
- miód
- majonez
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki mieszamy w takich samych proporcjach
DESER: Białe szaleństwo

Składniki :
- 250 ml śmietany 30%
- 250 ml tłustego mleka
- 4 łyzki żelatyny
- 50 g cukru
- cukier puder
- laska wanilii
- świeże lub mrożone truskawki
- sok z cytryny
Sposób przygotowania :
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody. Na bardzo małym ogniu ubijamy śmietanę z wanilią oraz cukrem czekajac aż się całkowicie rozpuści, uważając jednak aby masa zbytnio nie zgętsniała (możemy użyć cukru pudru). Następnie zdejmujemy krem z ognia, dodajemy żelatynę dokładnie mieszając i wykładamy do foremek. Gotowy deser chłodzimy w lodówce kilka godzin. Truskawki miksujemy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na mus. Deser podajemy schłodzony z warstwą truskawkowego musu.
PRZEPISY MACIEJA ZIENIA
PRZYSTAWKA: Patriotka

Składniki:
- duży kalafior
- 4 szalotki
- 100 g masła extra
- 50 ml oliwy do smażenia
- 100 ml białego wina
- 200 g obranych ziemniaków
- 1 litr rosołu drobiowego
- 150 ml śmietany 30 %
- 2 czerwone papryki
- sól
- biały pieprz
- świeża bazylia do dekoracji
Sposób przygotowania:
Szalotkę kroimy w kostkę i szklimy na roztopionym maśle z dodatkiem oliwy. Następnie dodajemy ziemniaki. Całość podlewamy białym winem i redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy kalafior i podlewamy rosołem drobiowym. Gotujemy do miękkości, miksujemy ze śmietanką, doprawiamy solą i białym pieprzem. Paprykę pieczemy w piekarniku przez około 10 min. w temperaturze 160˚C. Następnie obieramy i miksujemy na purée. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy krem podajemy z paprykowym kleksem, udekorowany listkami bazylii.
DANIE GŁÓWNE: Drgająca szczytówka z fenkułem

Składniki:
- 4 filety z dorady
- 800 g ziemniaków
- 1 puszka mleka kokosowego
- kostka masła
- duży fenkuł
- limonka
- 60 ml oliwy
- 50 ml białego wina
- 2 sztuki trawy cytrynowej
- papryczka chilli
- 100 ml bulionu rybnego
- świeża natka pietruszki
- sól morska
Sposób przygotowania:
Ziemianki gotujemy i przecieramy na purée. Następnie dodajemy miękkie masło, mleko kokosowe i wasabi. Fenkuł kroimy w cienkie plastry (carpaccio) doprawiamy oliwą, sokiem z limonki i solą morską. Filet z dorady smażymy po 2 min. z każdej strony. Na patelnię wlewamy 50 ml białego wina, dodajemy trawę cytrynową i odrobinę chilli. Wino redukujemy o połowę, dodajemy wywar rybny i znowu redukujemy do 1/3 objętości. Następnie dodajemy zimne masło i siekaną natkę pietruszki. Rybę podajemy z ziemniaczanym purée i fenkułem.
DESER: Zmysłowy duet na gorąco

Migdałowa kruszonka
Składniki:
- 100 g mąki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 100 g płatków migdałów
- 150 g truskawek
- 100 g malin
Sposób przygotowania:
Mąkę, masło i cukier rozcieramy w rękach do uzyskania kruszonki. Następnie łączymy z migdałami. Połowę kruszonki wykładamy na dno żaroodpornych miseczek, następnie układamy truskawki, maliny i posypujemy resztą kruszonki. Całość zapiekamy około 15 min. w temperaturze 170˚C. Gotowy deser podajemy z pianką z szampana.
Pianka z szampana
Składniki:
- 160 g cukru
- 160 ml wody
- 210 ml szampana
- sok z jednej limonki
- 6 g żelatyny w listkach
Sposób przygotowania:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie z lodem przez około 30 min. 160 ml wody wraz z cukrem zagotowujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Do lekko ciepłej wody z cukrem dodajemy odciśniętą żelatynę i dokładnie mieszamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Następnie dodajemy szampana oraz sok z limonki. Przelewamy do syfonu, do którego wkręcamy trzy naboje, po wkręceniu każdego silnie potrząsamy. Z syfonu wystrzeliwujemy piankę do pucharków i podajemy.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: przepis na lasagne tarranzino,anna wendzikowska ugotowani youtube,czardasz potrawa,focaccia przepis top chef,Patriotka zienia,Ugotowani 4 sezon z wendzikowska