Kruche ciasto migdałowe:
- 70 g migdałów, zmielonych na mączkę
- 250 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 200 g miękkiego masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki):
- 150 g margaryny
- 100 g cukru pudru
- 2 jajka, umyte
- 200 g mąki pszennej
- 50 g migdałów, zmielonych na mączkę
Masa kajmakowa:
- 450 g cukierków krówek (klasycznych)
- 100 ml mleka 3,2%
- 100 ml śmietany 30%
- 50 g miękkiego masła
Do dekoracji:
- biała czekolada, rozpuszczona
- deserowa czekolada, rozpuszczona
- bakalie
Sposób przygotowania:
- Kruche ciasto migdałowe: Przesianą mąkę, cukier puder i zmielone wcześniej migdały, przesiać na blat lub do miski. Zrobić zagłębienie i dodać żółtka, pokrojone w kostkę masło i sól. Dużym nożem lub łopatką połączyć składniki, a następnie delikatnie zagnieść ciasto.
- Bardzo ważne: Ciasta nie zagniatać zbyt długo, ponieważ po wypieczeniu ciasto się skurczy.
- Gotowe ciasto wstawić do lodówki na minimum godzinę. Po schłodzeniu rozwałkować je na grubość około 5 mm i rozłożyć na formie. Za pomocą miski wyciąć w cieście kształt mazurka. Piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180°C około 10-15 minut (ciasto ma być blade).
- Ciasto herbatnikowe (na dekoracyjne rozetki): Margarynę miksujemy z cukrem pudrem do momentu, aż będzie puszysta, następnie stopniowo dodajemy jajka. Kiedy masa będzie jednolita, dodać mąkę i mączkę migdałową; delikatnie wymieszać.
- Na wcześniej podpieczone (bardzo blade) blaty z ciasta kruchego wyciskamy szprycą dekoracyjne rozetki z przygotowanej masy i ponownie wstawiamy do piekarnika z termoobiegiem rozgrzanego do 180-190°C na mniej więcej 15 minut i pieczemy do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru.
- Masa kajmakowa: Mleko mieszamy ze śmietaną w rondelku, zagotowujemy. Do gotującego się mleka i śmietany wsypujemy krówki. Ciągle mieszając, doprowadzamy do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Gdy masa będzie jednolita (możemy przecedzić ją przez sitko) , zdejmujemy rondel z kuchenki i do lekko przestudzonej masy dodajemy miękkie masło. Mieszamy do uzyskania gładkiej i lśniącej masy.
- Jeszcze ciepłą masę kajmakową wylewamy na wcześniej wypieczone blaty ciasta.
- Dekorujemy bakaliami i rozpuszczoną czekoladą.
Źródło: kuchnialidla.pl