Faszerowany makaron lumaconi
Czas przygotowania: 20-25 minut
Czas pieczenia: 15 minut
FARSZ:
- 400 g makaronu lumaconi
- 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- 1 jajo
- 5 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
- 125 ml mleka
- 1 cebula, posiekana w kosteczkę
- 20 g masła
- 150 g sera ementaler, startego na grubych oczkach
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- słoik suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paseczki
SOS POMIDOROWY:
- 1 kg pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 cebula, posiekana w kosteczkę
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka suszonego oregano
- ½ pęczka bazylii, posiekanego
- 1 łyżka cukru
- 20 g masła
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Przygotuj rękaw cukierniczy lub małą łyżeczkę do nakładania farszu.
- MAKARON: Makaron wrzucamy do dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek i gotujemy mniej więcej 15 minut. Mieszamy. Przykrywamy. Ugotowany makaron odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
- SOS POMIDOROWY: Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę dodajemy 20 g masła.
- Na rozpuszczone masło dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku. Smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Dodajemy 1 łyżkę suszonego oregano i łyżkę cukru. Pół pęczka bazylii siekamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Gotujemy. Sos pomidorowy miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy.
- FARSZ: 5 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego układamy w misce, za pomocą łyżki nasączamy je mlekiem.
- Mięso mielone wrzucamy do miski. Dodajemy jajo, 1 cebulę pokrojoną w kosteczkę. Nasączony mlekiem chleb rwiemy na kawałki i wrzucamy je do miski z mięsem. Całość ugniatamy rękoma na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy 15 g masła. Mięso smażymy na patelni, mieszamy widelcem. Usmażony farsz studzimy.
- Masłem (ok. 5 g) smarujemy naczynie żaroodporne. Ostudzony farsz solimy, pieprzymy i mieszamy. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego faszerujemy makaron mięsem. Faszerowany makaron układamy w naczyniu żaroodpornym. Pokrojone w paseczki suszone pomidory układamy na makaronie. Całość polewamy sosem pomidorowym, który wygładzamy za pomocą szpatułki. Posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) na środkową kratkę na 15 minut.
Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem
Czas przygotowania: 45 minut
Składniki:
- 300-350 g makaronu spaghetti zwykłego lub pełnoziarnistego
- 800 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
- 800 g pomidorów pelati, pokrojonych w mniejsze kawałki, wraz z sosem
- 200 g świeżego szpinaku, delikatnie posiekanego
- 7-8 ząbków czosnku
- 1 ½ cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
- 2 marchewki, pokrojone w mniejsze części
- 1 korzeń selera (200 g), pokrojony w mniejsze części
- 80-90 ml oliwy z oliwek
- 8 g suszonego oregano
- 100 g grana padano
- 10 g świeżej bazylii
- 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
- sól
- biały pieprz
- niewielka ilość gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
- MAKARON: Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą.
- SOS: Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ml). Mięso mielone smażymy na patelni (mięso musi być dobrze przysmażone). 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mięso nie może być pozbijane w duże kawałki.
- Doprawiamy mięso suszonym oregano (8 g). Nadal smażymy. Pokrojony seler i marchewkę przekładamy do miksera, miksujemy (musimy uzyskać drobniutkie, ale ciągle wyczuwalne kawałki warzyw). Zmiksowane warzywa dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-6 minut. 2-3 ząbki czosnku siekamy. Mięso przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25-30 ml), szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy warzywa z mięsem. Podduszamy chwilę, podlewamy czerwonym winem i podduszamy do momentu, aż wino w całości odparuje. Dodajemy niewielką ilość gałki muszkatołowej oraz oregano. Do mięsa przelewamy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem. Gotujemy, dodajemy sól i pieprz, gotujemy.
- Do ciepłego garnka wlewamy oliwę z oliwek (25 ml), wrzucamy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i dodajemy posiekany szpinak, chwilkę smażymy, dodajemy makaron i ser grana padano (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) starty na drobnych oczkach. Na talerz wykładamy sos, na sos makaron wymieszany ze szpinakiem. Dekorujemy listkami bazylii i serem grana padano.
Źródło: kuchnialidla.pl