Pascal kontra Okrasa – Kuchnia włoska: Faszerowany makaron lumaconi, Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem (tydzień XXXIV)

Faszerowany makaron lumaconi

Faszerowany makaron lumaconi (źródło: kuchnialidla.pl)

Faszerowany makaron lumaconi (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 20-25 minut
Czas pieczenia: 15 minut

FARSZ: 

  • 400 g makaronu lumaconi
  • 500 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 1 jajo
  • 5 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 125 ml mleka
  • 1 cebula, posiekana w kosteczkę
  • 20 g masła
  • 150 g sera ementaler, startego na grubych oczkach
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • słoik suszonych pomidorów, pokrojonych w cienkie paseczki
SOS POMIDOROWY:
  • 1 kg pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula, posiekana w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • ½ pęczka bazylii, posiekanego
  • 1 łyżka cukru
  • 20 g masła

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (góra-dół). Przygotuj rękaw cukierniczy lub małą łyżeczkę do nakładania farszu.
  2.  MAKARON: Makaron wrzucamy do dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek i gotujemy mniej więcej 15 minut. Mieszamy. Przykrywamy. Ugotowany makaron odcedzamy i hartujemy zimną wodą.
  3. SOS POMIDOROWY: Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzaną oliwę dodajemy 20 g masła.
  4. Na rozpuszczone masło dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę i 2 posiekane ząbki czosnku. Smażymy 2 minuty. Dodajemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Dodajemy 1 łyżkę suszonego oregano i łyżkę cukru. Pół pęczka bazylii siekamy i wrzucamy do sosu. Mieszamy. Gotujemy. Sos pomidorowy miksujemy za pomocą blendera, doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie miksujemy.
  5. FARSZ: 5 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego układamy w misce, za pomocą łyżki nasączamy je mlekiem.
  6. Mięso mielone wrzucamy do miski. Dodajemy jajo, 1 cebulę pokrojoną w kosteczkę. Nasączony mlekiem chleb rwiemy na kawałki i wrzucamy je do miski z mięsem. Całość ugniatamy rękoma na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek, dodajemy 15 g masła. Mięso smażymy na patelni, mieszamy widelcem. Usmażony farsz studzimy.
  7. Masłem (ok. 5 g) smarujemy naczynie żaroodporne. Ostudzony farsz solimy, pieprzymy i mieszamy. Za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego faszerujemy makaron mięsem. Faszerowany makaron układamy w naczyniu żaroodpornym. Pokrojone w paseczki suszone pomidory układamy na makaronie. Całość polewamy sosem pomidorowym, który wygładzamy za pomocą szpatułki. Posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (góra-dół) na środkową kratkę na 15 minut.

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem (źródło: kuchnialidla.pl)

Spaghetti bolognese ze świeżym szpinakiem (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 45 minut

Składniki:
  • 300-350 g makaronu spaghetti zwykłego lub pełnoziarnistego
  • 800 g mięsa mielonego, wieprzowo-wołowego
  • 800 g pomidorów pelati, pokrojonych w mniejsze kawałki, wraz z sosem
  • 200 g świeżego szpinaku, delikatnie posiekanego
  • 7-8 ząbków czosnku
  • 1 ½ cebuli, pokrojonej w drobną kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone w mniejsze części
  • 1 korzeń selera (200 g), pokrojony w mniejsze części
  • 80-90 ml oliwy z oliwek
  • 8 g suszonego oregano
  • 100 g grana padano
  • 10 g świeżej bazylii
  • 100 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • sól
  • biały pieprz
  • niewielka ilość gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania:

  1. MAKARON: Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek (ok. 10 ml), następnie przelewamy go zimną wodą.
  2. SOS: Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25 ml). Mięso mielone smażymy na patelni (mięso musi być dobrze przysmażone). 2 ząbki czosnku drobno siekamy, dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Mięso nie może być pozbijane w duże kawałki.
  3. Doprawiamy mięso suszonym oregano (8 g). Nadal smażymy. Pokrojony seler i marchewkę przekładamy do miksera, miksujemy (musimy uzyskać drobniutkie, ale ciągle wyczuwalne kawałki warzyw). Zmiksowane warzywa dodajemy do mięsa. Smażymy jeszcze około 5-6 minut. 2-3 ząbki czosnku siekamy. Mięso przekładamy z patelni do naczynia żaroodpornego. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek (ok. 25-30 ml), szklimy pokrojoną cebulę i czosnek. Do zeszklonej cebuli i czosnku dodajemy warzywa z mięsem. Podduszamy chwilę, podlewamy czerwonym winem i podduszamy do momentu, aż wino w całości odparuje. Dodajemy niewielką ilość gałki muszkatołowej oraz oregano. Do mięsa przelewamy pokrojone pomidory pelati wraz z sokiem. Gotujemy, dodajemy sól i pieprz, gotujemy.
  4. Do ciepłego garnka wlewamy oliwę z oliwek (25 ml), wrzucamy 3 ząbki czosnku pokrojone w plastry i dodajemy posiekany szpinak, chwilkę smażymy, dodajemy makaron i ser grana padano (niewielką ilość pozostawiamy do dekoracji) starty na drobnych oczkach. Na talerz wykładamy sos, na sos makaron wymieszany ze szpinakiem. Dekorujemy listkami bazylii i serem grana padano.

 

Źródło: kuchnialidla.pl