Zrazy staropolskie z grzybami

Zrazy staropolskie z grzybami (źródło: kamis.pl)

Zrazy staropolskie z grzybami (źródło: kamis.pl)

Składniki:

  • 1,1 kg grzybów suszonych lub 500 g grzybów świeżych (pieczarki lub leśne)
  • 4 łyżki śmietany
  • olej do smażenia
  • 0,75 wody
  • 1,1 kg wołowiny
  • 1 łyżka mąki
  • sól
  • 5 ziemniaków
  • 4 ziarna Kamis Pieprz czarny ziarnisty w słoiczku
  • 4 ziarna Kamis Ziele angielskie w torebce
  • 2 Kamis Liście laurowe w torebce

Sposób przygotowania:

  1. Grzyby suszone namoczyć.
  2. Mięso pokroić w plastry, rozbić i obsmażyć lekko na oleju.
  3. Grzyby pokroić w plasterki i gotować na małym ogniu około 15 min.
  4. Następnie w garnku ułożyć warstwami mięso, grzyby, przyprawy a wierzch przykryć pokrojonymi w plastry ziemniakami.
  5. Wywar z grzybów doprawić solą i wlać do garnka z mięsem.
  6. Całość dusić pod przykryciem do miękkości mięsa i ziemniaków (ok. 1godz).
  7. Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować.

 

Źródło: kamis.pl