Składniki:
- 6 pomidorów
- 1 jabłko
- 1 długa ostra papryczka
- 1/4 szklanki mleka
- 1/4 szklanki mleka kokosowego
- limonka
- duża łyżka masła
- łyżeczka curry
- ewentualnie świeża kolendra
Sposób przygotowania:
- Sparzone pomidory obrać ze skórki.
- Obrane jabłko kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
- Do całych pomidorów i jabłka dodajemy drobno pokrojoną papryczkę, z której usuwamy pestki, curry i dusimy pod przykryciem na maśle na małym ogniu przez ok. 20 minut.
- Z pomidorów usuwamy zdrewniałe fragmenty, miksujemy, dodajemy mleko kokosowe i zwykłe i zagotowujemy. Dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy.
- Dodajemy sok i startą skórkę z limonki, solimy i mieszamy. Podajemy posypane kolendrą.