Zupa tajsko-meksykańska

Składniki:
  • 6 pomidorów
  • 1 jabłko
  • 1 długa ostra papryczka
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki mleka kokosowego
  • limonka
  • duża łyżka masła
  • łyżeczka curry
  • ewentualnie świeża kolendra
Sposób przygotowania:
  1. Sparzone pomidory obrać ze skórki.
  2. Obrane jabłko kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
  3. Do całych pomidorów i jabłka dodajemy drobno pokrojoną papryczkę, z której usuwamy pestki, curry i dusimy pod przykryciem na maśle na małym ogniu przez ok. 20 minut.
  4. Z pomidorów usuwamy zdrewniałe fragmenty, miksujemy, dodajemy mleko kokosowe i zwykłe i zagotowujemy. Dokładnie mieszamy i dodajemy do zupy.
  5. Dodajemy sok i startą skórkę z limonki, solimy i mieszamy. Podajemy posypane kolendrą.