Kuchenne Rewolucje – Magistrat, Hrubieszów – Barszcz czerwony, Rosyjskie pielmienie, Pierogi z wątróbką po żydowsku, Pierogi ruskie

W tym odcinku Magda Gessler odwiedza restaurację „Magistrat” w Hrubieszowie. Na uroczystą kolację przygotowywuje Barszcz czerwony, Rosyjskie pielmienie, Pierogi po żydowsku z wątróbką, Pierogi ruskie.

Barszcz czerwony

Składniki:

  • czerwone buraki
  • wywar z mięs:
    • kaczka
    • kura
    • gicz wołowa
    • karkówka
    • boczek
  • pory
  • cebula
  • liście laurowe
  • pomidory
  • ocet

Sposób przygotowania:

  1. Obieramy buraki i trzemy na tarce na grubych oczkach. Gotujemy wywar z mięs i buraków, porów, cebuli. Odcedzamy. Dodajemy opcjonalnie trochę octu.
  2. Dodajemy pomidory, chwilę gotujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

 

Pielmienie (źródło: otvetin.ru)

Pielmienie (źródło: otvetin.ru)

Rosyjskie pielmienie

Składniki na ciasto:

  • 30-40 dkg mąki,
  • łyżeczka soli,
  • 1-2 jajka,
  • pół szklanki ciepłej wody

Składniki na farsz:

  • 0,5 kg mielonego mięsa
  • 2 ząbki czosnku
  • pieprz
  • szklanka rosołu drobiowego lub wołowego
  • 2 cebule

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć do mięsa wygnieciony czosnek i zmieloną cebulę, dodaj pieprzu. Zalej mięso zimnym rosołem, który wklep w mięso aż do uzyskania gładkiego farszu. Pozostaw na noc w chłodnym miejscu aby się zamarynowało.
  2. Wysyp mąkę na stolnicę, zrób wgłębienie, wsyp sól, wbij jajka, wlej ciepłą wodę i zagnieść ciasto.
  3. Gotowe ciasto przykryj ściereczką i pozostaw na 30-40 minut.
  4. Rozwałkuj cienko ciasto, wytnij z niego krążki i połóż na każdym krążku kulkę farszu. Połącz brzegi ciasta, zlep je według własnego uznania (większe lub mniejsze pierożki, zagniatane prosto lub artystycznie z frędzelkami).
  5. Włóż pielmienie do lodówki aby stwardniały.
  6. Przed podaniem gotuj je około 10 minut w osolonej wodzie, póki nie wypłyną. Do pielmieni podaje się śmietanę, topione masło, ocet, pieprz i musztardę (Magda Gessler dawała tylko masło z octem i pieprzem).

 

Pierogi z watróbką po żydowsku, z dodatkiem prawdziwków, goździków i tymianku

Składniki:

  • 3 szklanki mąki,
  • 2 jajka,
  • 30-40 dkg wątroby wołowej,
  • 3 cebule,
  • smalec z gęsiny,
  • sól,
  • pieprz,
  • prawdziwki (opcjonalnie)
  • goździki (opcjonalnie)
  • tymianek (opcjonalnie)
  • orzechy włoskie
  • bułka tarta
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

  1. Zagnieść ciasto z 3 szklanek mąki pszennej, jajka i wody. Schować pod  miskę, by nie obeschło.
  2. Upiec na patelni pociętą w plastry wątrobę wołową (ok. 30-40 dkg ). Ostudzić i zemleć w maszynce. Dodać ugotowane na twardo, siekane jajko oraz przysmażone na gęsim smalcu 3 średnie, drobno pokrojone cebule. Posolić, sypnąć pieprzu, dokładnie wymieszać.
  3. Farszem tym nadziewać krążki wycięte z rozwałkowanego ciasta, sklejać i gotować w osolonej wodzie przez 4-5 min. od chwili wypłynięcia. Odcedzić i podsmażyć na patelni.
  4. Magda Gessler w swoim przepisie dodawała odrobinę suszonego tymianku, rozdrobnionych goździków oraz obgotowane i zmielone prawdziwki (świeże lub suszone).
  5. Jako omasty Magda użyła uprażonych na maśle klarowanym rozdrobnionych orzechów włoskich i bułki tartej.

 

Pierogi ruskie

Przygotowywujemy pierogi ruskie jak zwykle. Smażymy na patelni słoninę wraz z cebulą. Podajemy pierogi z omastą.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: pielmieni magdy gessler,pierogi pielmieni magdy gessler,pielmieni kuchenne rewolucje,pielmieni przepis magdy gessler,pielmieni przepis gessler,przepis na pierogi ruskie z kuchennych rewolucji,pierogi ruskie magdy gessler z kuchennych rewolucji,pielmieni gessler przepis,pielmieni wg magdy gessler,pierogi z wątróbką magdy gessler