Słownik kulinarny: Pielmienie

Pielmienie (źródło: otvetin.ru)

Pielmienie (źródło: otvetin.ru)

Pielmienie to jednym z najpopularniejszych rosyjskich dań. Najprościej mówiąc pielmienie to odpowiednik polskich pierogów z mięsem z pewnymi modyfikacjami.

Te rosyjskie pierożki podawane są w w wyspecjalizowanych barach zwanych „Pielmiennaja”.  Zamrożone pielmienie sprzedaje się w sklepach w jaskrawo-czerwonych opakowaniach. Jednakże każda prawdziwa gospodyni uważa za swój obowiązek przygotowanie pielmieni w domu. Pielmienie, pochodzące z Syberii i znane tam od bardzo dawna – nazywane syberyjskimi, stały się popularne w całym kraju. W języku Korni, mieszkańców okolic Uralu, słowo „pielmiań” oznacza „chlebowe ucho”. Nazwa pochodzi od ich kształtu przypominającego ucho. Przyrządza się je z ciasta i mięsa. Na Syberii robi się je tysiącami a następnie zamraża: sprzyjają temu syberyjskie mrozy. Każdy Sybirak udając się na polowanie, na połów ryb lub po prostu w daleką drogę, obowiązkowo zabierał cały worek pielmieni. Wystarczy rozpalić ognisko i wrzucić do wrzącej wody skamieniałe na mrozie pielmienie, aby za kilka minut jeść apetyczny obiad.