Składniki:
- 150 + 50 g migdałów
- 150 g masła lub margaryny
- 4 jajka
- 200 g mąki tortowej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker Backin
- 6 kropli aromatu migdałowego
Sposób przygotowania:
- Wysmaruj prostokątną formę tłuszczem i oprócz mąką.
- Sparz migdały wrzątkiem, obierz ze skóry i zmiel. Utrzyj masło lub margarynę, dodaj cukier i 4 żółtka.
- Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypuj do margaryny ucierając.
- Dodaj migdały, aromat migdałowy, 4 białka ubite na sztywno i delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą.
- Włóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię, ułóż 50 g migdałów na wierzchu.
- Piecz w temperaturze 180-200 stopni około 55 minut.
Źródło: Proszek do pieczenia Backin Dr. Oetker