Ciasto migdałowe

Składniki:

  • 150 + 50 g migdałów
  • 150 g masła lub margaryny
  • 4 jajka
  • 200 g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Dr. Oetker Backin
  • 6 kropli aromatu migdałowego

Sposób przygotowania:

  1. Wysmaruj prostokątną formę tłuszczem i oprócz mąką.
  2. Sparz migdały wrzątkiem, obierz ze skóry i zmiel. Utrzyj masło lub margarynę, dodaj cukier i 4 żółtka.
  3. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo wsypuj do margaryny ucierając.
  4. Dodaj migdały, aromat migdałowy, 4 białka ubite na sztywno i delikatnie wymieszaj z przygotowaną masą.
  5. Włóż ciasto do formy, wygładź powierzchnię, ułóż 50 g migdałów na wierzchu.
  6. Piecz w temperaturze 180-200 stopni około 55 minut.

 

Źródło: Proszek do pieczenia Backin Dr. Oetker