Przepisy kuchni świata

7 nietypowych zastosowań papieru do pieczenia, których nie znałaś

Papier do pieczenia (źródło: caterpackgulf.com)

Jak sama nazwa wskazuje, papier do pieczenia (czy papier do wypieków) służy do pieczenia na nim przeróżnych ciast i innych deserów. Ale jest jeszcze parę nietypowych jego zastosowań, o których mogliście nie wiedzieć. Oto one:

  1. Papier do pieczenia świetnie nadaje się do pieczenia ryb, w szczególności ten z powłoką silikonową. Wystarczy przyprawione filety lub całe ryby ułożyć na papierze a następnie położyć na ruszcie lub kratce w rozgrzanym piekarniku. Chude ryby (takie jak dorsz czy pstrąg) możesz dodatkowo skropić olejem lub oliwą, zaś tłuste (takie jak łosoś czy karp) nie potrzebują dodatkowego tłuszczu. Dzięki wyłożeniu na papier i nieprzykrywaniu ryby z wierzchu, ryba upiecze się z chrupiącą skórką.
  2. Jeśli przykryjesz papierem z wierzchu ciasto, nie przypali się ani nie będzie też zbyt suche.
  3. Dekorowanie ciast – jeśli chcesz zdobić tort lub ciasto, wytnij papier w identycznym kształcie jak wypiek (okrągły lub prostokątny), a następnie w środku wytnij dowolne wzory. Następnie tak wycięty papier połóż na wierzchu ciasta.  Teraz wystarczy wziąć sitko i odpowiednią posypkę (nieważne czy to cukier puder, kakao czy inny sypki ozdobnik) i posypać po po cieście a następnie delikatnie zdjąć papier. Wzór posypki będzie identyczny jak wycięty wzór w papierze.
  4. Rozdrabnianie przypraw – nie masz moździerza a musisz rozdrobnić np. cynamon lub goździki? Wysyp przyprawę na papier do pieczenia, zegnij papier i przykryj przyprawę i rozdrobnij ją przy pomocy tłuczka do mięsa 😉
  5. Nie chcesz, aby potrawa rozbryzgała się w mikrofalówce podczas podgrzewania? – Połóż na wierzch naczynia kawałek papieru do pieczenia
  6. Rozdzielenie porcji w mrożonkach – jeśli chcesz łatwo oddzielić kawałki mrożonki od siebie, przed mrożeniem włóż pomiędzy nie kawałek papieru do pieczenia. Dzięki temu w jednym woreczku można zamrozić kilka porcji jedzenia, zapewniając sobie łatwe ich rozdzielenie po zamrożeniu.
  7. Grillowanie – grillując mięso w zamykanym grillu owiń mięso papierem. Dzięki temu mięso na pewno się nie przypali, zachowa aromat przypraw, którymi było natarte i będziesz mógł bez problemu tuż po jego ugrillowaniu włożyć bułkę bez obawy na przeniknięcie smaku mięsa do bułki.

Uwaga: na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów papieru do pieczenia:

Przy stosowaniu papieru do pieczenia pamiętaj o poniższych rzeczach:

Źródło: Jan Niezbędny, Saga Cook

Użytkownicy trafili tutaj szukając: pieczenie mięsa w papierze do pieczenia,papier do pieczenia,czy pergamin to to samo co papier do pieczenia,papier do pieczenia która strona,papier do pieczenia ktora strona klasc,pergamin do pieczenia,którą stroną wykładać papier do pieczenia,papier do pieczenia ktora strona na blache,papier do grilla elektrycznego,papier do pieczenia jak używać