Dla 4 osób
Czas przygotowania 20 minut
Składniki:
- 4 steki z wołowiny – rozbef lub polędwica
- 1 dojrzałe mango – drobno pokrojone
- 1 czerwona papryka – drobno pokrojona
- 1 cebula czerwona – drobno posiekana
- 50g tartego parmezanu
- ½ pęczka kolendry lub pietruszki
- 3 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Paprykę pokrój w drobną kosteczkę i przełóż do miseczki.
- Dodaj do niej drobno posiekaną cebulę.
- Mango przekrój na pół i delikatnie natnij środek.
- Następnie wypchnij miąższ na zewnątrz i pokrój na małe kawałki bezpośrednio do miski.
- Dodaj 3 łyżki octu balsamicznego i 1 łyżkę oliwy, a następnie tarty parmezan.
- Na koniec obsyp posiekaną kolendrą i dopraw szczyptą soli i pieprzu.
- Zawartość dokładnie wymieszaj.
- W międzyczasie przetrzyj kratę odrobiną oliwy, żeby mięso się nie przypaliło.
- Następnie rozgrzej grill do 150 stopni.
- Gdy temperatura odpowiednio wzrośnie, posól mięso tuż przed włożeniem na grill, żeby zachowało soczystość i miało delikatną, chrupiącą skórkę.
- Aby uzyskać średnio wysmażony stek, grilluj przez 3 minuty najpierw z jednej, a potem z drugiej strony.
- Gdy mięso jest gotowe, odstaw na chwilę, żeby sok wchłonął się do środka.
- Dopraw pieprzem do smaku. Podawaj z sosem i pieczonymi ziemniakami lub frytkami.
Źródło: smakujswiat.tvn.pl