Słownik kulinarny: Al dente

Makaron ZitiOkreślenie „al dente” pochodzi z włoskiego i oznacza dosłownie „na ząb”. Określenie to dotyczy głównie określenia twardości makaronu po ugotowaniu, choć może dotyczyć również innych składników spożywczych.

Al dente to makaron ugotowany na średnio twardo, co jest standardem we Włoszech. W Polsce zazwyczaj makaron jest przegotowywany i gotowany do pełnej miękkości lub wręcz rozgotowany. makaron może być gotowany zarówno al dente jako półprodukt to późniejszego podgotowania lub podgrzania z innymi składnikami lub jako finalne danie.

Aby ugotować makaron al dente, wystarczy skrócić czas gotowania podany na opakowaniu (na niektórych opakowaniach podany jest czasem zarówno czas dla al dente jak i dla miękkiego makaronu).

Al dente czasem w języku polskim jest nieprawidłowo zapisywane jako aldente, alldente, al-dente lub podobnie, jednakże jedyną poprawną pisownią jest pisownia oddzielna „al dente”.