Słownik kulinarny: Poszetowanie

Jajko z salsą meksykańską na pieczarce (źródło:masterchef.tvn.pl)

Jajko poszetowe z salsą meksykańską na pieczarce (źródło:masterchef.tvn.pl)

Poszetowanie to gotowanie produktów (np. drobiu, ryby, jajek), nie doprowadzając do wrzenia – w temperaturze 70-85 stopni. Do poszetowania można używać nie tylko wody, ale i bulionu, wina albo syropu. Dzięki poszetowaniu powstaje m.in. jajko poszetowe (gotowanie wylanego ze skorupki jajka w gotującej się wodzie.

Poszetowanie ma na celu uniknięcie ścięcia się białka mięsa lub jajka.

 

Zobacz co Karol Okrasa mówi o poszetowaniu w kuchni.

Użytkownicy trafili tutaj szukając: co to jest poszetowanie,https://blog wojnanasmaki pl/4616 slownik-kulinarny-poszetowanie/,poszetowac rybe,poszetowanie,poszetowanie ryb,poszetowsnie