Kurczak po meksykańsku
Czas przygotowania:25-30 minut
Składniki:
- 3 piersi z kurczaka, umyte, osuszone, pokrojone na ukos w plasterki
- 4 ząbki czosnku, posiekane
- 1 duża zielona papryczka chili, pokrojona w drobną kosteczkę razem z nasionami
- 1 łyżka cynamonu
- 10 goździków
- 1 cebula, pokrojona w grube piórka
- 3 papryki (w 3 różnych kolorach) pokrojone w grubą kostkę lub trójkąty, bez gniazd nasiennych
- 400 g fasoli czerwonej (waga po odsączeniu)
- 2 pęczki kolendry, posiekane
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- 1 limonka (sok i skórka)
- 2-3 tortille pszenne
- świeżo zmielony pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Przygotuj moździerz. Rozgrzej piekarnik do 150°C (termoobieg), nagrzej naczynie żaroodporne w piekarniku.
- Olej słonecznikowy rozprowadzamy w głębokiej patelni. Czosnek wrzucamy na zimny tłuszcz, a po chwili smażenia na patelnię wrzucamy cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę. Warzywa smażymy na mocnym ogniu, mieszamy, uważając, żeby czosnek się nie przypalił.
- W moździerzu tłuczemy goździki i mieszamy je z 1 łyżką cynamonu.
- Pokrojonego kurczaka doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i przekładamy na patelnię razem z goździkami i cynamonem (2 duże szczypty). Do całości dodajemy pokrojoną zieloną papryczkę chili oraz skórkę z limonki. Wszystkie składniki podsmażamy i mieszamy. Dodajemy sok z limonki, przykrywamy, dusimy do momentu, aż sok z limonki wyparuje. Dodajemy fasolę, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem, ponownie mieszamy. Zawartość patelni przekładamy do wcześniej nagrzanego w piekarniku naczynia żaroodpornego. Naczynie wkładamy jeszcze na chwilkę do pieca (w celu utrzymania temperatury potrawy). Czystą patelnię podgrzewamy, układamy na niej tortillę, uważając, żeby jej nie przypalić (podgrzewamy z obu stron, czynność powtarzamy z pozostałymi plackami tortilli). Wyciągamy naczynie żaroodporne z piekarnika, dodajemy do dania 2 pęczki posiekanej kolendry, mieszamy. Przysmażone tortille kroimy na kawałki (w trójkąty) i wbijamy je w danie.
Tortilla (quesadillas) z kurczakiem i guacamole
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- 1 kg piersi z kurczaka, umytych, osuszonych, pokrojonych na małe kawałki
- 6 placków pszennej tortilli
- 100 ml oliwy z oliwek
- 3 miękkie owoce awokado
- 2 ostre papryczki chili, pokrojone w kosteczkę, bez gniazd nasiennych
- 2 limonki
- 4 ząbki czosnku
- 1 pęczek posiekanej kolendry
- 300 g sera gouda, startego na tarce o grubych oczkach
- 100 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
- 2 papryki (żółta i czerwona), pokrojone w paski
- 400 g czerwonej fasoli w puszce
- 6 dymek, pokrojonych w kostkę
- sól
- mielony pieprz biały
Sposób przygotowania:
- Farsz: Oliwę z oliwek (ok. 15-20 ml) rozgrzewamy na patelni, smażymy pokrojone piersi z kurczaka. Doprawiamy je solą i pieprzem. Do usmażonego na złoty kolor mięsa dodajemy większą część pokrojonej papryczki i 2 ząbki czosnku pokrojone w plastry oraz cebulę dymkę. Chwilę smażymy i przekładamy do miski.
- Na tę samą patelnię wlewamy oliwę z oliwek (ok. 15 ml), szklimy pokrojone w paski papryki (żółtą i czerwoną), dodajemy 1/2 posiekanego pęczka kolendry. Skrapiamy sokiem z 1/2 limonki, doprawiamy solą i pieprzem. Paprykę przekładamy do czystej miski. Fasolę rozcieramy/miażdżymy na desce, doprawiamy niewielką ilością soku z limonki i niewielką ilością oliwy z oliwek (ok. 10 ml). Dodajemy do papryki. Mieszamy.
- Na placku tortilli układamy starty ser, następnie kawałki kurczaka, paprykę z fasolą, ponownie posypujemy startym serem i zakrywamy tortillą. Wkładamy na rozgrzaną patelnię i podgrzewamy z jednej strony, obracamy i podgrzewamy z drugiej strony do momentu rozpuszczenia sera. To samo robimy z pozostałymi plackami tortilli. Zdjęte z patelni tortille kroimy na trójkąty.
- Sos guacamole: Awokado kroimy na pół, wyjmujemy pestki, miąższ wyciągamy za pomocą łyżki i wkładamy do miseczki, rozgniatamy za pomocą widelca. Dodajemy oliwę (20-30 ml), pozostałą posiekaną papryczkę, sól, pieprz. 2 ząbki czosnku drobno kroimy i dodajemy do awokado. 1/2 pęczka posiekanej świeżej kolendry dodajemy do środka, doprawiamy ponownie solą i pieprzem oraz dodajemy sok z 1/2 limonki. Mieszamy. Polewamy niewielką ilością oliwy z oliwek (10 ml).
- Sos śmietanowy: Śmietanę przekładamy do miseczki, posypujemy posiekanym szczypiorkiem z dymki, doprawiamy sokiem z limonki (do smaku).
Źródło: kuchnialidla.pl