Składniki:
- 1,5 litra lodów waniliowych
- 100 g prażonych orzeszków ziemnych w miodzie
- 200 g kawałków masła orzechowego (lub trochę nutelli lub kulek czekoladowych)
- 1 chrupiący baton (np. Lion, Mars lub podobny) o wadze ok. 40 g – pokruszony na kawałki
- 150 g herbatników – pokruszonych na kawałki
- 1 porcja sosu czekoladowego
- 1 porcja sosu krówkowego (kajmakowego)
Sposób przygotowania:
- Wyjmij lody z zamrażarki i włóż do lodówki lub przechowuj poza lodówką, aby trochę zmiękły.
- Wyłóż na formie do pieczenia folię spożywczą – zarówno na dnie jak i na bokach, pozostawiając trochę zapasu po bokach.
- Wrzuć lody do miski, wymieszaj z orzeszkami, 150 g czekolady i masła orzechowego lub chipsów czekoladowych, z batonem i 100 g herbatników.
- Rozsmaruj lody w formie, wyrównaj górną powierzchnię i przykryj folią spożywczą. Włóż do zamrażarki.
- Wyjmij ciasto z zamrażarki, delikatnie wyjmij z formy, odwiń folię spożywczą i pozostaw na 5 minut aż zmięknie, aby móc go pokroić.
- Posyp wierzch ciasta pozostałą częścią czekolady, masła orzechowego, chipsami czekoladowymi i herbatnikami.
- Pokrój na kawałki i podawaj z sosem kajmakowym i czekoladowym.