Whoopies (podwójne ciastka z kremem) a’la Tatin

Whoopies a'la Tatin (źródło: almette.pl)

Whoopies a’la Tatin (źródło: almette.pl)

Składniki:

  • 2 opakowania serka Almette z gruszką i jabłkiem
  • 240 g mąki pszennej
  • 0,5 saszetki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 180 g drobnego brązowego cukru
  • 1 jajko
  • 100 ml mleka 2%
  • 4 łyżki gorzkiego kakao
  • 250 g serka mascarpone

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Ucieramy masło z cukrem tak, aby uzyskać puszystą masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao (może być bez).
  2. Całość delikatnie mieszamy, wlewając stopniowo mleko. Masę nakładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Do nakładania używamy rękawa cukierniczego, dzięki czemu powstają małe ciasteczka.
  3. Pieczemy przez 15 min. Wyciągamy z pieca i zostawiamy do wystygnięcia.

 

Źródło: almette.pl