Składniki:
- 2 opakowania serka Almette z gruszką i jabłkiem
- 240 g mąki pszennej
- 0,5 saszetki proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 180 g drobnego brązowego cukru
- 1 jajko
- 100 ml mleka 2%
- 4 łyżki gorzkiego kakao
- 250 g serka mascarpone
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 °C. Ucieramy masło z cukrem tak, aby uzyskać puszystą masę. Dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia i kakao (może być bez).
- Całość delikatnie mieszamy, wlewając stopniowo mleko. Masę nakładamy na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Do nakładania używamy rękawa cukierniczego, dzięki czemu powstają małe ciasteczka.
- Pieczemy przez 15 min. Wyciągamy z pieca i zostawiamy do wystygnięcia.
Źródło: almette.pl