Słownik kuliarny: Anti-griddle

Anti-griddle

Anti-griddle

Anti-griddle to urządzenie służące do zamrażania lub chłodzenia potraw na specjalnym metalowym blacie, znajdującym się w górnej powierzchni urządzenia. Urządzenie zostało wymyślone przez kucharza Granta Achatza, światowego lidera kuchnii molekularnej.

Brak polskiego odpowiednika nazwy tego urządzenia, jednakże patrząc na pochodzenie oryginalnej nazwy w języku angielskim, gdzie „griddle” oznacza płytę do pieczenia, można pokusić się o nazwanie tego urządzenia w języku polskim jako anty-płyta.

Blat urządzenia utrzymywany jest ciągle w temperaturze -34 stopni Celsjusza przez pompowanie płynu chłodzącego kompresorem usuwając ciepło z blatu. Płyny, oleje i żele położone na blacie zamarzają zazwyczaj w ciągu 30-90 sekund. Końcowy produkt mrożenia jest chrupiący na zewnątrz, wewnątrz pozostając miękki i kremowy.

Urządzenie to wykorzystywane jest często w kuchni molekularnej, głównie w restauracjach, rzadziej w domach (z uwagi na małą popularyzację i nowość zarówno kuchni molekularnej jak i samego urządzenia).