Słownik kulinarny: Owoc Lulo

Lulo (źródło: naturespride.eu)

Lulo (źródło: naturespride.eu)

Lulo (a właściwie Psianka Lulo, inne nazwy: quito, naranjilla, mała pomarańcza) to roślina pnąca (krzew) z rodziny psiankowatych, wydająca małe żółte lub pomarańczowe owoce o zielonym miąższu z dużą ilością nasion.

Owoc w środku podzielony jest na 4 ćwiartki oddzielone błoną. W smaku owoc przypomina mieszankę pomarańczy, cytryny, kiwi i ananasa. Jest bardziej kwaśny w smaku niż cytryna.

Roślina jest masowo uprawiana w Andach, w Peru, w Kolumbii i Ekwadorze.

Owoce lulo mogą być spożywane bezpośrednio, ale najczęściej wykorzystuje się je do:

  • soków (m.in. w sokach Life czy Frugo)
  • przetworów
  • jako pasza dla zwierząt (wytłoki z owoców przeznaczonych do produkcji soku).
Użytkownicy trafili tutaj szukając: lulo,co to hest lulo,co to lulo,lulso,Owoc lulo,owoc lulo właściwości