Pascal kontra Okrasa – Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami, Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym (tydzień XLII)

Pascal Brodnicki: Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami

Pieczony kurczak z ziemniakami i szparagami

Czas przygotowania: 25-30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina i 30 minut

Składniki:

  • 1 duży kurczak (1,9 kg)
  • 1 pęczek posiekanej natki pietruszki
  • posiekany szczypiorek z cebuli dymki
  • kilka gałązek estragonu
  • kilka gałązek tymianku
  • 6 kromek chleba (bez skórki)
  • 100 ml mleka
  • 2 jajka
  • 800 g ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • świeżo mielony pieprz
  • świeżo mielona sól
  • 125 ml białego wytrawnego wina

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj sznurek do związania kurczaka i naczynie żaroodporne. Rozgrzej piekarnik do 190°C (termoobieg).
  2. FARSZ: Pokruszony miąższ chleba bez skórki, posiekany estragon, natkę pietruszki, szczypiorek z dymki, ½ pęczka tymianku, 2 jajka, mleko – wszystko wkładamy do miski. Dodajemy świeżo mielony pieprz i sól. Mieszamy.
  3. KURCZAK: Odcinamy końcówki skrzydełek, odkrawamy szyjkę bez skóry (skóry nie odcinamy). Za pomocą drewnianej łyżki lub szpatułki odrywamy delikatnie skórę od piersi kurczaka, następnie pod skórę wpychamy farsz. Do środka kurczaka dodajemy pieprz i sól, następnie kurczaka nadziewamy farszem od środka. Kurczaka związujemy sznurkiem (jak to zrobić, zobacz na www.kuchnialidla.pl).
  4. Obrane i pokrojone ziemniaki wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy rozgnieciony czosnek w skorupkach, oliwę z oliwek i ½ pęczka tymianku. Całość mieszamy. Sok z ½ cytryny wyciskamy na ziemniaki, solimy je i doprawiamy  pieprzem. Kurczaka doprawiamy z obu stron solą i pieprzem, kładziemy go na ziemniakach, polewamy oliwą z oliwek. Wkładamy całość do piekarnika (termoobieg) rozgrzanego do temp. 190°C lub 210°C (góra-dół) na 45 minut.
  5. Pęczek obranych szparagów kroimy na 4 równe części. Po 45 minutach wyciągamy kurczaka, zdejmujemy z ziemniaków, szparagi mieszamy z ziemniakami, podlewamy białym winem, kładziemy kurczaka i ponownie wkładamy do piekarnika na 45 minut.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Pieczony-kurczak-z-ziemniakami-i-szparagami

Karol Okrasa: Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym

Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym (źródło: kuchnialidla.pl)

Kurczak pieczony z bekonem i purée maślanym (źródło: kuchnialidla.pl)

Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45-50 minut

Składniki:

  • 1 kurczak
  • 150 g plastrów wędzonego, surowego boczku
  • 100 ml rumu
  • 3-4 łyżki miodu
  • 2 limonki, wyszorowane i sparzone
  • 750 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę
  • 750 g selera (korzeń), obranego i pokrojonego w kostkę
  • 100 g masła
  • 5 gałązek świeżej szałwii
  • 1,5 łyżki chrzanu sarmackiego w słoiczku
  • 1 ostra papryczka chilli, pokrojona w plastry
  • 4 cebule dymki, przekrojone na pół
  • 1,5 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 400 g marchewki, obranej i pokrojonej wzdłuż na pół
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 60-80 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj 2 naczynia żaroodporne.
  2. Z kurczaka wycinamy udka, piersi wraz kością i pierwsze części skrzydeł (z pozostałych części kurczaka możemy ugotować wywar). Z ud odcinamy chrząstki.
  3. Do miski wlewamy rum, dodajemy 3-4 łyżki miodu, skórkę z całej limonki i sok z połowy limonki. Mieszamy. Do marynaty dodajemy kawałki kurczaka, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, pół ostrej papryczki pokrojonej w plastry i kilka listków szałwii porwanych na mniejsze kawałki. Odstawiamy na 2-3 godziny.
  4. Seler i ziemniaki kroimy w kostkę, gotujemy, odcedzamy. Do ugotowanego selera i ziemniaków dodajemy kilka kosteczek masła (ok. 60 g), chwilę podgrzewamy na małym ogniu, doprawiamy mielonym białym pieprzem. Robimy purée.
  5. Obrane i pokrojone marchewki marynujemy w zalewie przyrządzonej z niewielkiej ilości oliwy z oliwek i skórki z limonki, połowy pokrojonej ostrej papryczki, 1 pokrojonego ząbka czosnku i kilku listków szałwii. Marchewkę wkładamy do naczynia żaroodpornego. 4 dymki kroimy na pół i dodajemy do marchewki. Całość skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek. Każdy kawałek kurczaka zawijamy w 2-3 plastry wędzonego surowego boczku. Kurczaka układamy na marchewce, skrapiamy go oliwą z oliwek i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (termoobieg), na 45-50 minut.
  6. Do purée dodajemy pozostałą część masła, 1,5 łyżki śmietany oraz chrzan. Doprawiamy pieprzem, niewielką ilością soli, mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy niewielką ilością oliwy z oliwek i pieczemy w piekarniku przez ok. 15 minut. Kurczaka wyjmujemy z piekarnika, warzywa wykładamy na talerz, na warzywach układamy kurczaka. Dekorujemy pokrojonym szczypiorkiem z dymki. Podajemy razem z purée.

Źródło: http://kuchnialidla.pl/product/Kurczak-pieczony-z-bekonem-i-puree-maslanym

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: Pascal kurczak w tymianku