Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami (źródło: kuchnialidla.pl)

Drożdżowy placek z rabarbarem i truskawkami (źródło: kuchnialidla.pl)

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży
  • 150 ml mleka 3,2%
  • 80 g cukru
  • 100 g masła
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 800 g rabarbaru
  • 500 g truskawek
  • 100 g płatków migdałowych

Kruszonka:

  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego
  • 180-200 g mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ciasto drożdżowe: Mąkę przesiewamy przez sito do miski. W środku miski robimy zagłębienie, wlewamy mleko (ciepłe), dodajemy połowę cukru i drożdże. Delikatnie mieszamy rozczyn z mąką, tylko w środkowej części miski, tak aby mąka na obrzeżach pozostała „sucha”. Rozczyn posypujemy mąką, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do momentu wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy roztopione masło, pozostałą część cukru, cukier wanilinowy, szczyptę soli i jajka. Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy do momentu, aż ciasto zacznie się odklejać od miski i rąk. Wyrobione ciasto oprószamy mąką i odstawiamy do wyrośnięcia (ciasto musi podwoić swoją objętość). Gdy ciasto wyrośnie, należy ponownie je zagnieść, a następnie rozwałkować na całej powierzchni blaszki (wcześniej posmarowanej masłem i oprószonej mąką). Rozwałkowane ciasto nakłuwamy widelcem, następnie rozkładamy na nim umyty, pokrojony i osuszony rabarbar oraz truskawki. Całość delikatnie posypujemy cukrem. Na tak przygotowane ciasto sypiemy kruszonkę oraz płatki migdałów, po czym odstawiamy na 20-30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w temperaturze około 190°C przez 20-30 minut bez termoobiegu lub 180-185°C przez 20-30 minut z termoobiegiem.

Kruszonka: Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy, rozcierając palcami na drobne kawałeczki.

 

Źródło: kuchnialidla.pl