W tym odcinku Eric Lanlard pokazuje, jak zrobić niezwykłe ciasto czekoladowo-pomarańczowe, słodki, ryżowy tażin oraz roladę czekoladowo-orzechową.
Ciasto czekoladowo-pomarańczowe
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 45 minut
Trudność: łatwe
Składniki:
- 1 pomarańcza (najlepiej odmiana Seville)
- masło do nasmarowania formy do pieczenia
- 100 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
- 3 jajka
- 240 ml oleju słonecznikowego
- 25 g kakao w proszku
- 250 g mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- kandyzowane skórki z pomarańczy do dekoracji
- 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego
Składniki na polewę:
- 220 g ciemnej czekolady połamanej na kawałki
- 225 ml śmietany kremówki
- 50 g niesolonego masła
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (lub 160 z termoobiegiem). Posmaruj masłem formę do pieczenia – okrągłą lub do formą do babki. Nadziej pomarańczę na ruszt. Gotuj ją w wodzie przez 30 minut aż zmięknie.
- Zmiksuj całą pomarańczę w blenderze do gładkiej masy. Pozostaw do ostygnięcia.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (w misce włożonej do garnka z gotującą się wodą) lub w mikrofalówce (czas 2 minuty, po pierwszej minucie trzeba czekoladę wymieszać). Pozostaw do ostygnięcia.
- W dużej misce ubij jajka, dodaj cukier i olej. Dodawaj powoli zmiksowaną pomarańczę, następnie rozpuszczoną, schłodzoną czekoladę.
- Dodaj przesiane kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj i wlej do formy do pieczenia.
- Piecz przez 35-40 minut lub do czasu, gdy naciśnięty palcem wierzch ciasta wraca do swojego kształtu. Po upływie czasu pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową aby się nie przypaliło z wierzchu. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut a następnie odwróć do góry nogami.
- Przygotuj polewę czekoladową: wrzuć czekoladę, masło i śmietanę do żaroodpornego naczynia. Doprowadź polewę do wrzenia i gotuj przez 2 minuty, wymieszaj aż będzie gładka. Wylej na ciasto. Posyp ciasto kandyzowana skórką z pomarańczy.
Ryżowy tażin
Ilość porcji: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Składniki:
- 600 ml mleka
- 75 g złotego cukru pudru
- 6 pokruszonych lasek kardamonu
- sok i skórka z jednej pomarańczy
- 25 g masła
- 175 g ryżu arborio
- 2 lekko ubite białka jajek
- 200 g złotego granulowanego cukru
- 1 łyżeczka wody różanej
- 25 g prażonych orzechów pistacjowych
- 50 g suszonych posiekanych moreli
- 50 ml półpłynnego miodu
- płatki róży
Sposób przygotowania:
- W rondelku podgrzej mleko z kardamonem i cukrem. Zdejmij z ognia i dodaj startą skórkę z pomarańczy i pozostaw na chwilę żeby mleko przesiąkło smakiem pomarańczy.
- Rozpuść w drugim rondelku masło i dodaj ryż, wymieszaj aby ryż pokrył się masłem. Dodaj sok z pomarańczy i gotuj aż ryż wchłonie cały sok.
- Dodawaj po trochę mleka do ryżu i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż mleko się całkiem wchłonie w ryż. Dopiero wtedy dodawaj kolejna porcję mleka. Dodawaj tak mleko aż ryz będzie ugotowany i miał kremową konsystencję.
- Zdejmij ryż z ognia i dodaj wodę różaną. Dobrze wymieszaj.
- Skrystalizowane płatki róż: wysyp cukier na tackę lub płytki talerzyk. Zamocz płatki róż w lekko ubitych białkach jajek, następnie obtocz płatki w cukrze. Wyłóż płatki na papier do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia.
- Podawaj ryż w specjalnym naczyniu do tażinu. Danie przystrój pistacjami, suszonymi morelami, skrop odrobiną miodu i poukładaj na wierzchu skrystalizowane płatki róż.
Rolada czekoladowo-orzechowa
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 10 minut
Trudność: łatwe
Składniki:
- 4 jajka
- 120 g złotego cukru pudru
- 1 szczypta soli
- 120 g mąki
- 25 g niesolonego Beurre Noisette
- 3 łyżki prażonych zmielonych orzechów laskowych
- 2 jajka
- 1 białko jajka
- 120 g złotego cukru pudru
- 25 g mąki
- 250 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g niesolonego masła
- 50 g masy pralinkowej o smaku orzecha laskowego
- 250 g mleka czekoladowego w proszku
- 50 g pokruszonych prażonych migdałów
- 25 g niesolonego masła
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni (190 stopni z termoobiegiem).
- Oddziel białka od żółtek, wsyp cukier do żółtek i ubijaj je na najwyższych obrotach aż będą jasne i puszyste. Dodaj mąkę i orzechy laskowe oraz roztopione masło.
- Ubij na sztywno białka jajek ze szczyptą soli. Dodaj białka do żółtek i delikatnie wymieszaj. Przy pomocy szerokiego noża rozsmaruj ciasto na papierze do pieczenia. Piecz 10-12 minut. Wyjmij z piekarnika i przykryj ręcznikiem papierowym do czasu wystygnięcia.
- Zagotuj mleko z ekstraktem waniliowym. W międzyczasie ubij białka, żółtka i cukier. Dodaj do nich przesianą mąkę i dobrze wymieszaj. Wlewaj trochę ciepłego mleka do masy z jajek do mleka aby ją zahartować, dobrze wymieszaj. Wlej następnie całość masy z jajek do mleka cały czas mieszając. Zagotuj i mieszaj przez chwilę. Rozpuść 100 g masła i dodaj do mleka. Przykryj folią aluminiową i pozostaw tak powstały budyń do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dodaj resztę masła i pastę pralinkową.
- Polewa orzechowa: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodaj rozpuszczone masło i orzechy. Wymieszaj.
- Jak zwinąć roladę: odwróć ciasto na drugą stronę, odklej papier do pieczenia. Rozsmaruj masę orzechową po jednej stronie. Zwiń ciasto wzdłuż w roladę i włóż do lodówki na 1 godzinę.
- Odkrój końce rolady, polej polewą. Gdy ciasto i polewa zastygną, pokrój roladę w plasterki. Ozdób ciasto karmelizowanymi orzeszkami lub wiórkami czekoladowymi.
Oryginalne nazwy przepisów: Chocolate orange crown cake, Rice pudding tangine, Chocolate and hazelnut roulade
Źródło: bakingmad.com