Obłędne wypieki – Ciasto czekoladowo-pomarańczowe, Ryżowy tażin, Rolada czekoladowo-orzechowa (odc. 4, sezon 2)

W tym odcinku Eric Lanlard pokazuje, jak zrobić niezwykłe ciasto czekoladowo-pomarańczowe, słodki, ryżowy tażin oraz roladę czekoladowo-orzechową.

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 45 minut

Trudność: łatwe

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe  (źródło: bakingmad.com)

Ciasto czekoladowo-pomarańczowe (źródło: bakingmad.com)

Składniki:

  • 1 pomarańcza (najlepiej odmiana Seville)
  • masło do nasmarowania formy do pieczenia
  • 100 g ciemnej czekolady, połamanej na kawałki
  • 3 jajka
  • 240 ml oleju słonecznikowego
  • 25 g kakao w proszku
  • 250 g mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • kandyzowane skórki z pomarańczy do dekoracji
  • 1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego

Składniki na polewę:

  • 220 g ciemnej czekolady połamanej na kawałki
  • 225 ml śmietany kremówki
  • 50 g niesolonego masła

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (lub 160 z termoobiegiem). Posmaruj masłem formę do pieczenia – okrągłą lub do formą do babki. Nadziej pomarańczę na ruszt. Gotuj ją w wodzie przez 30 minut aż zmięknie.
  2. Zmiksuj całą pomarańczę w blenderze do gładkiej masy. Pozostaw do ostygnięcia.
  3. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej (w misce włożonej do garnka z gotującą się wodą) lub w mikrofalówce (czas 2 minuty, po pierwszej minucie trzeba czekoladę wymieszać). Pozostaw do ostygnięcia.
  4. W dużej misce ubij jajka, dodaj cukier i olej. Dodawaj powoli zmiksowaną pomarańczę, następnie rozpuszczoną, schłodzoną czekoladę.
  5. Dodaj przesiane kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaj i wlej do formy do pieczenia.
  6. Piecz przez 35-40 minut lub do czasu, gdy naciśnięty palcem wierzch ciasta wraca do swojego kształtu. Po upływie czasu pieczenia przykryj ciasto folią aluminiową aby się nie przypaliło z wierzchu. Pozostaw do ostygnięcia na 10 minut a następnie odwróć do góry nogami.
  7. Przygotuj polewę czekoladową: wrzuć czekoladę, masło i śmietanę do żaroodpornego naczynia. Doprowadź polewę do wrzenia i gotuj przez 2 minuty, wymieszaj aż będzie gładka. Wylej na ciasto. Posyp ciasto kandyzowana skórką z pomarańczy.

 

Ryżowy tażin

Ilość porcji: dla 4 osób

Trudność: łatwe

Ryzowy tażin (źródło: bakingmad.com0

Ryzowy tażin (źródło: bakingmad.com0

Składniki:

  • 600 ml mleka
  • 75 g złotego cukru pudru
  • 6 pokruszonych lasek kardamonu
  • sok i skórka z jednej pomarańczy
  • 25 g masła
  • 175 g ryżu arborio
  • 2 lekko ubite białka jajek
  • 200 g złotego granulowanego cukru
  • 1 łyżeczka wody różanej
  • 25 g prażonych orzechów pistacjowych
  • 50 g suszonych posiekanych moreli
  • 50 ml półpłynnego miodu
  • płatki róży

Sposób przygotowania:

  1. W rondelku podgrzej mleko z kardamonem i cukrem. Zdejmij z ognia i dodaj startą skórkę z pomarańczy i pozostaw na chwilę żeby mleko przesiąkło smakiem pomarańczy.
  2. Rozpuść w drugim rondelku masło i dodaj ryż, wymieszaj aby ryż pokrył się masłem. Dodaj sok z pomarańczy i gotuj aż ryż wchłonie cały sok.
  3. Dodawaj po trochę mleka do ryżu i gotuj mieszając od czasu do czasu, aż mleko się całkiem wchłonie w ryż. Dopiero wtedy dodawaj kolejna porcję mleka. Dodawaj tak mleko aż ryz będzie ugotowany i miał kremową konsystencję.
  4. Zdejmij ryż z ognia i dodaj wodę różaną. Dobrze wymieszaj.
  5. Skrystalizowane płatki róż: wysyp cukier na tackę lub płytki talerzyk. Zamocz płatki róż w lekko ubitych białkach jajek, następnie obtocz płatki w cukrze. Wyłóż płatki na papier do pieczenia i pozostaw do wyschnięcia.
  6. Podawaj ryż w specjalnym naczyniu do tażinu. Danie przystrój pistacjami, suszonymi morelami, skrop odrobiną miodu i poukładaj na wierzchu skrystalizowane płatki róż.

 

Rolada czekoladowo-orzechowa

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 10 minut

Trudność: łatwe

Rolada czekoladowo-orzechowa (źródło: bakingmad.com)

Rolada czekoladowo-orzechowa (źródło: bakingmad.com)

Składniki:

  • 4 jajka
  • 120 g złotego cukru pudru
  • 1 szczypta soli
  • 120 g mąki
  • 25 g niesolonego Beurre Noisette
  • 3 łyżki prażonych zmielonych orzechów laskowych
  • 2 jajka
  • 1 białko jajka
  • 120 g złotego cukru pudru
  • 25 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g niesolonego masła
  • 50 g masy pralinkowej o smaku orzecha laskowego
  • 250 g mleka czekoladowego w proszku
  • 50 g pokruszonych prażonych migdałów
  • 25 g niesolonego masła

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 210 stopni (190 stopni z termoobiegiem).
  2. Oddziel białka od żółtek, wsyp cukier do żółtek i ubijaj je na najwyższych obrotach aż będą jasne i puszyste. Dodaj mąkę i orzechy laskowe oraz roztopione masło.
  3. Ubij na sztywno białka jajek ze szczyptą soli. Dodaj białka do żółtek i delikatnie wymieszaj. Przy pomocy szerokiego noża rozsmaruj ciasto na papierze do pieczenia. Piecz 10-12 minut. Wyjmij z piekarnika i przykryj ręcznikiem papierowym do czasu wystygnięcia.
  4. Zagotuj mleko z ekstraktem waniliowym. W międzyczasie ubij białka, żółtka i cukier. Dodaj do nich przesianą mąkę i dobrze wymieszaj. Wlewaj  trochę ciepłego mleka do masy z jajek do mleka aby ją zahartować, dobrze wymieszaj. Wlej następnie całość masy z jajek do mleka cały czas mieszając. Zagotuj i mieszaj przez chwilę. Rozpuść 100 g masła i dodaj do mleka. Przykryj folią aluminiową i pozostaw tak powstały budyń do wystygnięcia. Gdy wystygnie, dodaj resztę masła i pastę pralinkową.
  5. Polewa orzechowa: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodaj rozpuszczone masło i orzechy. Wymieszaj.
  6. Jak zwinąć roladę: odwróć ciasto na drugą stronę, odklej papier do pieczenia. Rozsmaruj masę orzechową po jednej stronie. Zwiń ciasto wzdłuż w roladę i włóż do lodówki na 1 godzinę.
  7. Odkrój końce rolady, polej polewą. Gdy ciasto i polewa zastygną, pokrój roladę w plasterki. Ozdób ciasto karmelizowanymi orzeszkami lub wiórkami czekoladowymi.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Chocolate orange crown cake, Rice pudding tangine, Chocolate and hazelnut roulade

Źródło: bakingmad.com