Obłędne wypieki – Batoniki z orzechami pekan i syropem klonowym, Rolada bezowa, Ciasto czekoladowo-owocowe z karmelizowanymi figami (odc. 2, sezon 2)

W tym odcinku Eric Lanlard piecze batoniki z orzechami pekan i syropem klonowym, „polarną” roladę oraz ciasto czekoladowo-owocowe z karmelizowanymi figami.

Batoniki z orzechami pekan i syropem klonowym

Batoniki z orzechami pekan i syropem klonowym (źródło: bakingmad.com)

Batoniki z orzechami pekan i syropem klonowym (źródło: bakingmad.com)

Składniki:

  • 175 prażonych i grubo posiekanych orzechów pekan (można zastąpić je innymi ulubionymi orzechami)
  • 100 ml syropu klonowego
  • 200 g cukru Muscovado
  • 1 łyżka bitej śmietany
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g niesolonego miękkiego masła
  • 75 g złotego cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 175 g mąki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Natłuść masłem formę do pieczenia o wymiarach 23 x 23 x 5 cm.
  2. Przygotuj kruche ciasto: w misce wymieszaj rękami masło z cukrem, dodaj żółtka i zagnieć. Dodaj mąki i zagniataj aż ciasto będzie miękkie. Wyłóż ciasto do formy i rękami rozgnieć ciasto na dnie i po bokach formy tak.
  3. Piecz przez 18-20 minut lub do czasu gdy się zezłoci. Wyjmij ciasto z piekarnika.
  4. Nadzienie batoników: w średnim rondelku wymieszaj pozostałe składniki za wyjątkiem orzechów i wanilii. Zagotuj cały czas mieszając aż masło się roztopi a masa będzie gładka.
  5. Gotuj przez 30 sekund. Zdejmij z ognia, dodaj orzechy i ekstrakt waniliowy. Wylej masę na ciasto i włóż ciasto z powrotem do piekarnika na 15 minut aż masa zacznnie bulgotać.
  6. Wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki co najmniej na godzinę, aby batoniki stwardniały. Pokrój na małe batoniki i podawaj.

 

Rolada bezowa

Rolada bezowa (źródło: bakingmad.com)

Rolada bezowa (źródło: bakingmad.com)

Składniki:

  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • 2 białka
  • 150 g złotego cukru pudru
  • 75 g zmielonych migdałów
  • 40 g płatków migdałowych
  • 300 g twarogu o smaku cytrynowym
  • 175 ml bitej śmietany
  • cukier puder do posypania
  • świeże jagody do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni (150 stopni z termoobiegiem).
  2. Ubij białka na sztywno w misce. Następnie stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając. Dodaj mąkę kukurydzianą, ocet i ekstrakt waniliowy. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj.
  3. Następnie wyłóż masę na  pokrytą papierem do pieczenia formę. Posyp bezę z wierzchu płatkami migdałowymi
  4. Piecz 20 minut aż beza będzie miała złoty kolor i będzie sprężysta przy nacisku. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Ubij bitą śmietanę mikserem. Odwróć ciasto do góry nogami, delikatnie odklej papier do pieczenia. Nasmaruj twarogiem wierzch bezy, następnie posmaruj wierzch bitą śmietaną.
  6. Przy pomocy ręcznika zawiń roladę. Potrzep wierzch rolady cukrem pudrem i ozdób świeżymi jagodami.

 

Ciasto czekoladowo-owocowe z karmelizowanymi figami

Ciasto czekoladowo-owocowe z karmelizowanymi figami (źródło: bakingmad.com)

Ciasto czekoladowo-owocowe z karmelizowanymi figami (źródło: bakingmad.com)

Składniki:

  • 250 g złotych rodzynek
  • 250 g rodzynek sułtańskich
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 200 g niesolonego masła
  • 100 g ciemnego cukru Muscovado
  • 50 g cukru melasowego
  • 3 jajka
  • 100 g mąki
  • 150 g wysokiej jakości ciemnej czekolady o dużej zawartości kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy korzennej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • sok z jednej cytryny
  • 200 g lukrowanych wiśni
  • 12 dużych świeżych fig
  • 100 g złotego cukru pudru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć wszystkie rodzynki do garnuszka i zalej je rumem, aby nasiąknęły.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 140 stopni (130 stopni z termoobiegiem)
  3. W dużej misce ucieraj masło z cukrem Muscovado i melasowym. Dodając po jednym jajku dalej ucieraj. Jeśli masa będzie wydawać się że się ścina, dodaj odrobinę mąki.
  4. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do masy z masła. Dodaj przesianej mąki, dodaj przyprawy, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i rum, a następnie rodzynki i skórkę pomarańczową i wymieszaj.
  5. Rozsmaruj masę na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piecz przez 1-1,5 godziny. Możesz sprawdzić upieczenie ciasta przez wbicie zapałki – jeśli po wyjęciu pozostanie sucha – ciasto jest gotowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  6. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Pokrój figi na ćwiartki i rozłóż na papierze do pieczenia. Potrzep figi cynamonem i cukrem i piecz przez 10 minut aż sok nie zacznie wypływać z owoców. Wyjmij je z pieca i połóż na wierzch ciasta. Skrop ciasto sokiem z fig, posyp z wierzchu cukrem pudrem i ozdób garścią rodzynek.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Maple Pecan Sticky Bars, Lemon Meringue Roulade, Chocolate Fruit Cake with Caramelised Figs.

Źródło: bakingmad.com