W tym odcinku Eric Lanlard piecze batoniki z orzechami pekan i syropem klonowym, „polarną” roladę oraz ciasto czekoladowo-owocowe z karmelizowanymi figami.
Batoniki z orzechami pekan i syropem klonowym
Składniki:
- 175 prażonych i grubo posiekanych orzechów pekan (można zastąpić je innymi ulubionymi orzechami)
- 100 ml syropu klonowego
- 200 g cukru Muscovado
- 1 łyżka bitej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g niesolonego miękkiego masła
- 75 g złotego cukru pudru
- 1 żółtko
- 175 g mąki
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Natłuść masłem formę do pieczenia o wymiarach 23 x 23 x 5 cm.
- Przygotuj kruche ciasto: w misce wymieszaj rękami masło z cukrem, dodaj żółtka i zagnieć. Dodaj mąki i zagniataj aż ciasto będzie miękkie. Wyłóż ciasto do formy i rękami rozgnieć ciasto na dnie i po bokach formy tak.
- Piecz przez 18-20 minut lub do czasu gdy się zezłoci. Wyjmij ciasto z piekarnika.
- Nadzienie batoników: w średnim rondelku wymieszaj pozostałe składniki za wyjątkiem orzechów i wanilii. Zagotuj cały czas mieszając aż masło się roztopi a masa będzie gładka.
- Gotuj przez 30 sekund. Zdejmij z ognia, dodaj orzechy i ekstrakt waniliowy. Wylej masę na ciasto i włóż ciasto z powrotem do piekarnika na 15 minut aż masa zacznnie bulgotać.
- Wyjmij z piekarnika, pozostaw do ostygnięcia. Włóż do lodówki co najmniej na godzinę, aby batoniki stwardniały. Pokrój na małe batoniki i podawaj.
Rolada bezowa
Składniki:
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 2 białka
- 150 g złotego cukru pudru
- 75 g zmielonych migdałów
- 40 g płatków migdałowych
- 300 g twarogu o smaku cytrynowym
- 175 ml bitej śmietany
- cukier puder do posypania
- świeże jagody do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 170 stopni (150 stopni z termoobiegiem).
- Ubij białka na sztywno w misce. Następnie stopniowo dodawaj cukier cały czas ubijając. Dodaj mąkę kukurydzianą, ocet i ekstrakt waniliowy. Dodaj zmielone migdały i wymieszaj.
- Następnie wyłóż masę na pokrytą papierem do pieczenia formę. Posyp bezę z wierzchu płatkami migdałowymi
- Piecz 20 minut aż beza będzie miała złoty kolor i będzie sprężysta przy nacisku. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
- Ubij bitą śmietanę mikserem. Odwróć ciasto do góry nogami, delikatnie odklej papier do pieczenia. Nasmaruj twarogiem wierzch bezy, następnie posmaruj wierzch bitą śmietaną.
- Przy pomocy ręcznika zawiń roladę. Potrzep wierzch rolady cukrem pudrem i ozdób świeżymi jagodami.
Ciasto czekoladowo-owocowe z karmelizowanymi figami
Składniki:
- 250 g złotych rodzynek
- 250 g rodzynek sułtańskich
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 50 ml ciemnego rumu
- 200 g niesolonego masła
- 100 g ciemnego cukru Muscovado
- 50 g cukru melasowego
- 3 jajka
- 100 g mąki
- 150 g wysokiej jakości ciemnej czekolady o dużej zawartości kakao
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- sok z jednej cytryny
- 200 g lukrowanych wiśni
- 12 dużych świeżych fig
- 100 g złotego cukru pudru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
- Wrzuć wszystkie rodzynki do garnuszka i zalej je rumem, aby nasiąknęły.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 140 stopni (130 stopni z termoobiegiem)
- W dużej misce ucieraj masło z cukrem Muscovado i melasowym. Dodając po jednym jajku dalej ucieraj. Jeśli masa będzie wydawać się że się ścina, dodaj odrobinę mąki.
- Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej i dodaj do masy z masła. Dodaj przesianej mąki, dodaj przyprawy, wymieszaj. Dodaj sok z cytryny i rum, a następnie rodzynki i skórkę pomarańczową i wymieszaj.
- Rozsmaruj masę na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piecz przez 1-1,5 godziny. Możesz sprawdzić upieczenie ciasta przez wbicie zapałki – jeśli po wyjęciu pozostanie sucha – ciasto jest gotowe. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Pokrój figi na ćwiartki i rozłóż na papierze do pieczenia. Potrzep figi cynamonem i cukrem i piecz przez 10 minut aż sok nie zacznie wypływać z owoców. Wyjmij je z pieca i połóż na wierzch ciasta. Skrop ciasto sokiem z fig, posyp z wierzchu cukrem pudrem i ozdób garścią rodzynek.
Oryginalne nazwy przepisów: Maple Pecan Sticky Bars, Lemon Meringue Roulade, Chocolate Fruit Cake with Caramelised Figs.
Źródło: bakingmad.com