Obłędne wypieki – Ciasto z masłem orzechowym, Rolada z dżemem, Ciasto czekoladowe z whisky (odc. 3, sezon 2)

W tym odcinku Eric Lanlard robi ciasto z masłem orzechowym, roladę z dżemem oraz spektakularne ciasto czekoladowe z whisky.

Ciasto z masłem orzechowym

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 35 minut

Ilość porcji: dla 12 osób

Trudność: łatwe

Ciasto z masłem orzechowym (źródło: bakingmad.com)

Ciasto z masłem orzechowym (źródło: bakingmad.com)

Składniki:

  • 100 g niesolonego miękkiego masła + odrobinę masła do posmarowania formy
  • 150 g masła orzechowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 175 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 75 g białej czekolady
  • 75 g posiekanych orzechów włoskich
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • rozpuszczona ciemna czekolada do dekoracji
  • biała czekolada w chipsach do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni (150 stopni z termoobiegiem). Natłuść kwadratową formę do pieczenia o wymiarach 20×20 cm masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
  2. W dużej misce utrzyj masło z masłem orzechowym przy pomocy ręcznego miksera na średnich obrotach aż powstanie gładka, kremowa masa. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier i jajko i ubijaj aż pojaśnieje i będzie puszyste.
  3. Dodaj białą czekoladę i orzechy włoskie i wymieszaj. Dodaj do masy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj. Wyłóż masę do formy do pieczenia, wyrównaj wierzch przy pomocy łyżki.
  4. Piecz przez 35-40 minut aż powstanie złota skórka ale ciasto będzie nadal miękkie w środku. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Udekoruj ciasto białą czekoladą i kawałkami orzechów, polej wierzch roztopioną ciemną czekoladą. Pokrój na kawałki i podawaj.

 

Rolada z dżemem

Rolada z dżemem malinowym (źródło: bakingmad.com)

Rolada z dżemem malinowym (źródło: bakingmad.com)

Czas przygotowania: 10 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Ilość porcji: dla 6 osób

Trudność: łatwe

Składniki:

  • 250 g samorosnącej mąki (lub mąki z dodatkiem odrobiny proszku do pieczenia)
  • 50 g jasnego cukru Muscovado
  • 125 g zamrożonego niesolonego masła
  • 1 słoik dżemu malinowego
  • 150 ml mleka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na krem budyniowy:

  • 1 laska wanilii przekrojonej wzdłuż na pół
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 4 żółtka
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 30 g cukru pudru

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem) i włóż do piekarnika forme wypełniona do połowy wodą, aby wytworzyć parę w piecu.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę z cukrem. Zetrzyj na tarce zamrożone masło i wymieszaj z mąką. Dodaj żółtko, mleko i ekstrakt waniliowy. Wyrabiaj ciasto aż będzie kleiste.
  3. Wyłóż ciasto na wysmarowaną tłuszczem formę, wygnieć je palcami równo na całej powierzchni. Posmaruj wierzch ciasta dżemem z malin i zawiń w roladę. Zawiń ciasno papierem do pieczenia. Zawiń następnie ciasto luźno w folię aluminiową.
  4. Piecz ciasto przez 50-60 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Pokrój rolade na cienkie kawałki i podawaj z kremem budyniowym i świeżymi malinami.
  5. Krem budyniowy: Do miski wrzuć żółtka, cukier i mąkę kukurydzianą i dobrze wymieszaj. W rondelku podgrzej śmietanę kremówkę z laską wanilii. Gdy śmietana się zagotuje, powoli wlewaj ją do masy z żółtek cały czas mieszając. Przelej całość ponownie do rondelka i powoli gotuj aż zgęstnieje. Przecedź krem przez sito przed podaniem.

 

Ciasto czekoladowe z whisky

Ciasto czekoladowe z whisky (źródło: bakingmad.com)

Ciasto czekoladowe z whisky (źródło: bakingmad.com)

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 15 minut

Trudność: łatwe

Składniki:

  • 100 g spażonych migdałów
  • 125 g jasnego cukru Muscovado
  • 2 jajka
  • 100 g niesolonego masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 50 g mąki

Składniki do kremu Chantilly:

  • 360 g ciemnej czekolady
  • 400 ml bitej śmietany
  • 200 ml gorącej bitej śmietany

Składniki kremu z białej czekolady:

  • 70 g białej czekolady
  • 1 laska wanilii
  • 125 ml gorącej bitej śmietany
  • 100 ml zimnej bitej śmietany
  • 100 ml gorącej whisky
  • 120 g rodzynek

Sposób przygotowania:

  1. Posiekaj migdały i upraż je w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni (140 stopni z termoobiegiem) do uzyskania złotego koloru. Zwiększ temperaturę w piekarniku do 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem).
  2. W dużej misce wymieszaj cukier z jajkami. Odstaw na bok.
  3. Rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofalówce czekoladę, dodaj masło i wymieszaj na gładką masę. Dodaj jajka z cukrem. Dodaj przesianą mąkę i migdały. Podziel ciasto na 2 porcje i wyłóż je do kwadratowych form do pieczenia 16 x 16 cm. Piecz przez 15 minut. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia.
  4. Krem Chantilly: unij 400 ml zimnej śmietany na sztywno. Rozpuść ciemną czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Powoli dodawaj czekoladę do gorącej śmietany aż powstanie błyszcząca, gładka masa. Gdy temperatura czekolady ze śmietaną spadnie do 40 stopni, dodaj zimną bitą śmietanę i wymieszaj do gładkiej konsystencji.
  5. Krem z białej czekolady: podgrzej śmietanę z wanilią aż do zagotowania. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej lub mikrofalówce. Dodaj gorącą śmietanę do czekolady i wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj zimną śmietanę. Włóż krem do lodówki na 2 godziny aż stężeje. Jesli sytuacja tego wymaga, można przed użyciem kremu wymieszać go krótko mikserem na niskich obrotach.
  6. Podgrzej whisky w rondelku, wrzuć rodzynki aby nasiąknęły alkoholem.
  7. Sposób składania ciasta: wierzch ciasta posmaruj kremem Chantilly, następnie wysyp na wierzch rodzynki z whisky, ponownie posmaruj kremem wierzch. Połóż drugie ciasto na wierzchu. Rękawem cukierniczym ozdób ciasto kremem z białej czekolady oraz z ciemnej czekolady. Ozdób wierzch ciasta kawałkami białej i ciemnej czekolady.

 

 

Oryginalne nazwy przepisów: Peanut Butter Blondies, Eric Lanlard’s Jam Roly Poly, Chocolate and Whisky Gateaux

Źródło: bakingmad.com