Przepisy kuchni świata

Obłędne wypieki – Sernik czekoladowy, Tarta jagodowa, Sycylijskie ciasto z tymiankiem cytrynowym (odc. 5, sezon 2)

W tym odcinku Eric Lanlard piecze Sernik czekoladowy, Tartę jagodową i Sycylijskie ciasto z tymiankiem cytrynowym.

Sernik czekoladowy

Sernik czekoladowy (źródło: bakingmad.com)

Czas przygotowania: 30 minut

Czas pieczenia: 1 godzina

Ilość porcji: dla 8 osób

Trudność: łatwe

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Nasmaruj formę do pieczenia masłem i przykryj papierem do pieczenia.
  2. Pokrusz herbatniki na kawałki do miski. Dodaj do nich rozpuszczone masło. Wymieszaj, wysyp na dno formy do pieczenia i dobrze ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki na pół godziny.
  3. Do blendera wrzuć kremowy serek, mascarpone i cukier i zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka, kakao i rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując aż powstanie gładka masa.
  4. Wyłóż ser na herbatniki, wyrównaj wierzch łyżką i włóż do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut lub do czasu gdy środek sernika będzie jeszcze się trząść. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na godzinę przy zamkniętych drzwiach piekarnika.
  5. Wyjmij ciasto z piekarnika i schładzaj go w lodówce co najmniej przez 3 godziny. Wyjmij z formy, odklej papier do pieczenia i przełóż na talerz. Wierzch sernika posyp kakao. Podawaj z kwaśną śmietaną.

Tarta jagodowa

Tarta jagodowa (źródło: bakingmad.com)

Czas przygotowania: 15 minut

Czas pieczenia: 25 minut

Ilość porcji: 6 tart

Trudność: łatwe

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Nasmaruj masłem 6 tartaletek o średnicy 10 cm.
  2. Podsyp stolnicę odrobiną mąki, rozgnieć chłodne ciasto i rozwałkuj je wykrój 6 krążków. Włóż ciasto do tartaletek.
  3. Utrzyj masło z cukrem i migdałami na jasną, gładką masę, dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. Dodaj ekstrakt waniliowy.
  4. Wyłóż masę do tartaletek, skrop likierem porzeczkowym.Wierzch tarty posyp płatkami migdałowymi.
  5. Piecz przez 25 minut aż będą złoto-brązowe.
  6. Ubijaj żółtka z cukrem na parze aż masa będzie gęsta i puszysta. Schłodź masę i podawaj wraz z tartą.

Sycylijskie ciasto z tymiankiem cytrynowym

Sycylijskie ciasto z tymiankiem cytrynowym (źródło: bakingmad.com)

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 40 minut

Trudność: łatwe

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem).
  2. Ucieraj masło z cukrem aż pojaśnieje i będzie puszyste, następnie dodawaj po jednym lekko rozbitym żółtku cały czas ucierając.
  3. Odcedź ricottę z wszelkiego płynu i dodaj go do masy maślanej. W osobnej misce ubij pianę z białek na sztywno. Dodaj do piany sok z i skórkę z cytryny i tymianek.
  4. Dodaj 2 łyżki piany z białek do masy maślanej, wymieszaj a następnie dodaj resztę piany z białek. Przełóż ciasto do formy i piecz przez 40 minut lub do „suchego patyczka”. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, następnie włóż do lodówki na godzinę.
  5. Dekoracja: gotuj kilka plasterków cytryny w syropie (150 g cukru pudru i 150 ml wody) na wolnym ogniu przez 15 minut. Udekoruj wierzch ciasta plasterkami z syropu, tymiankiem i skrop białą czekoladą wymieszaną z odrobiną oliwy z oliwek extra virgin i połową łyżeczki syropu cytrynowego.

Oryginalne nazwy przepisów:  Chocolate cheesecake, Blueberry tart, Sicilian lemon thyme cake.

Źródło: bakingmad.com