W tym odcinku Eric Lanlard piecze Sernik czekoladowy, Tartę jagodową i Sycylijskie ciasto z tymiankiem cytrynowym.
Sernik czekoladowy
Czas przygotowania: 30 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: dla 8 osób
Trudność: łatwe
Składniki:
- 125 g rozpuszczonego niesolonego masła
- 250 g herbatników czekoladowych
- 200 g pełnotłustego kremowego serka
- 400 g serka Mascarpone
- 75 g cukru pudru
- 3 jajka
- 40 g kako w proszku
- 100 g rozpuszczonej ciemnej czekolady
- 2 łyżeczki ekstraktu czekoladowego
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Nasmaruj formę do pieczenia masłem i przykryj papierem do pieczenia.
- Pokrusz herbatniki na kawałki do miski. Dodaj do nich rozpuszczone masło. Wymieszaj, wysyp na dno formy do pieczenia i dobrze ugnieć łyżką. Wstaw do lodówki na pół godziny.
- Do blendera wrzuć kremowy serek, mascarpone i cukier i zmiksuj na gładką masę. Dodaj jajka, kakao i rozpuszczoną czekoladę cały czas miksując aż powstanie gładka masa.
- Wyłóż ser na herbatniki, wyrównaj wierzch łyżką i włóż do piekarnika. Piecz przez 50-60 minut lub do czasu gdy środek sernika będzie jeszcze się trząść. Wyłącz piekarnik i pozostaw ciasto w środku na godzinę przy zamkniętych drzwiach piekarnika.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i schładzaj go w lodówce co najmniej przez 3 godziny. Wyjmij z formy, odklej papier do pieczenia i przełóż na talerz. Wierzch sernika posyp kakao. Podawaj z kwaśną śmietaną.
Tarta jagodowa
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: 6 tart
Trudność: łatwe
Składniki:
- 250 g świeżych jagód
- 1 łyżka likieru porzeczkowego Creme De Cassis
- 160 g cukru pudru
- 160 g mielonych migdałów
- 4 jajka
- 160 g miękkiego, niesolonego masła
- 2 krople ekstraktu migdałowego
- 25 g płatków migdałowych
- 450 g słodkiego kruchego ciasta
- odrobina mąki do podsypania stolnicy
- 4 żółtka
- 60 g cukru pudru
- 2 łyżki likieru porzeczkowego Creme De Cassis
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Nasmaruj masłem 6 tartaletek o średnicy 10 cm.
- Podsyp stolnicę odrobiną mąki, rozgnieć chłodne ciasto i rozwałkuj je wykrój 6 krążków. Włóż ciasto do tartaletek.
- Utrzyj masło z cukrem i migdałami na jasną, gładką masę, dodawaj po jednym jajku cały czas ucierając. Dodaj ekstrakt waniliowy.
- Wyłóż masę do tartaletek, skrop likierem porzeczkowym.Wierzch tarty posyp płatkami migdałowymi.
- Piecz przez 25 minut aż będą złoto-brązowe.
- Ubijaj żółtka z cukrem na parze aż masa będzie gęsta i puszysta. Schłodź masę i podawaj wraz z tartą.
Sycylijskie ciasto z tymiankiem cytrynowym
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Trudność: łatwe
Składniki:
- 175 g miękkiego niesolonego masła
- 175 g cukru pudru
- starta skórka z 4 cytryn
- sok z 3 cytryn
- 3 jajka
- 250 g sera Ricotta
- 100 g samorosnącej mąki lub mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- 25 g mielonych migdałów
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki posiekanego tymianku cytrynowego
- 150 g cukru pudru
- 150 ml wody
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem).
- Ucieraj masło z cukrem aż pojaśnieje i będzie puszyste, następnie dodawaj po jednym lekko rozbitym żółtku cały czas ucierając.
- Odcedź ricottę z wszelkiego płynu i dodaj go do masy maślanej. W osobnej misce ubij pianę z białek na sztywno. Dodaj do piany sok z i skórkę z cytryny i tymianek.
- Dodaj 2 łyżki piany z białek do masy maślanej, wymieszaj a następnie dodaj resztę piany z białek. Przełóż ciasto do formy i piecz przez 40 minut lub do „suchego patyczka”. Wyjmij z piekarnika, odstaw do ostygnięcia, następnie włóż do lodówki na godzinę.
- Dekoracja: gotuj kilka plasterków cytryny w syropie (150 g cukru pudru i 150 ml wody) na wolnym ogniu przez 15 minut. Udekoruj wierzch ciasta plasterkami z syropu, tymiankiem i skrop białą czekoladą wymieszaną z odrobiną oliwy z oliwek extra virgin i połową łyżeczki syropu cytrynowego.
Oryginalne nazwy przepisów: Chocolate cheesecake, Blueberry tart, Sicilian lemon thyme cake.
Źródło: bakingmad.com