W tym odcinku Eric Lanlard piecze Klasyczny pudding i Tartę jabłkową.
Klasyczny pudding
Czas przygotowania: 15 minut
Czas pieczenia: 25 minut
Ilość porcji: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Składniki:
- 450 ml pełnego mleka
- 150 g ciemnej czekolady
- 3 jajka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- odrobina masła do posmarowania foremek
- 50 g rodzynek sułtańskich, zamoczonych w łyżeczce ameretto
- 2 łyżeczki jasnego cukru Muscovado Sugar
- 6 rogalików z czekoladą typu croissant
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Nasmaruj masłem 4 foremki żaroodporne.
- Podgrzej mleko z czekoladą na wolnym ogniu, mieszaj aż czekolada się rozpuści, ale nie doprowadzaj jej do wrzenia.
- W dużej misce wymieszaj jajka z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodawaj po trochę czekoladę z mlekiem do jajek, cały czas mieszając.
- Przekrój croissanty na ćwiartki i ułóż część z nich na dnie foremek. posyp wierzch połową rodzynek i cukru Muscovado. Następnie wylej masę czekoladową. Pokrój pozostałą część rogalików na mniejsze kawałki i powtykaj do czekolady.
- Na wierzch wrzuć resztę rodzynek. Pozostaw formy na 5 minut, aby rogaliki nasiąknęły czekoladą. Piecz pudding przez 25 minut do uzyskania złotej barwy. Możesz dodatkowo wyjąć pudding z piekarnika, posypać wierzch cukrem Muscovado i włożyć z powrotem do piekarnika na chwilę, aż cukier się skarmelizuje.
Tarta jabłkowa
Przepis w przygotowaniu.
Źródło: bakingmad.com