Makłowicz w podróży – Włochy, Friuli, Wenecja Julijska (odc. 24)

Udine, Gradisca d’Isonzo, San Daniele, Cividale del Friuli, Monte San Michele, Gorizia to niektóre etapy na szlaku trzeciej podróży Roberta Makłowicza po północno-wschodnich Włoszech. Na tych terenach, wśród śladów panowania Rzymian, Longobardów, Wenecjan i Habsburgów, jada się inaczej niż w Lazio i Toskanii, m.in. kiełbaski z polentą i wędzonym serem, frico, czyli ziemniaczany placek z serem Montasio, mlinci z pieca, czyli kluski z mąki gryczanej, lody z oliwą oraz kiełbasę musetto ze świńskiego ryja. Do tego wino z Carso i Collio lub grappa.

 

Kiełbaski z polentą i wędzonym serem

Przepis w przygotowaniu

 

Frico – ziemniaczany placek z serem Montasio

Przepis w przygotowaniu

 

Mlinci z pieca – kluski z mąki gryczanej

Przepis w przygotowaniu

 

Lody z oliwą

Przepis w przygotowaniu

 

Kiełbasa musetto ze świńskiego ryja

Przepis w przygotowaniu

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: makłowicz w podrozy friuli