Przepisy kuchni świata

Makłowicz w podróży – Tunezja, Monastyr (odc. 131)

Robert Makłowicz podróżuje po krajach Maghrebu. W Tunezji odwiedza strefę turystyczną rozciągającą się wokół miasta Monastyr. W VII w. Monastyr został podbity przez wyznawców islamu. Pozostał po nich ribat – obronny klasztor, do którego przylega medyna – arabskie stare miasto. Medyna to wielkie targowisko. Podróżnika z Polski interesuje targ spożywczy. Z zakupionych tam produktów zostanie przygotowane świąteczne danie – jagnięcina w sosie z oliwek. W restauracji Cap Grill odbywa się degustacja dań z surowego mięsa i ryb.

Zitounia – jagnięcina w sosie z oliwek

Zitounia – jagnięcina w sosie z oliwek (źródło: tvp.pl)

Składniki:

Sposób przygotowania:

  1. Na rozgrzaną w rondlu oliwę dodać pokrojoną w drobną kostkę jagnięcinę oraz zmielone ziarna kolendry. Całość wymieszać i przesmażyć mięso. Dodać pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek. Dusić kilka minut.
  2. Dodać koncentrat pomidorowy i harissę, wymieszać, podlać wodą i dusić ok. 30 min.
  3. Dodać paprykę w proszku, sól, pieprz. Nakłuć oliwki widelcem, dorzucić do rondla, dusić kolejne 15 min. Na koniec wlać ocet winny, przemieszać, podawać.

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: https://blog wojnanasmaki pl/5033 maklowicz-w-podrozy-tunezja-monastyr-odc-131/