Makłowicz w podróży – Szkocja, Edynburg, Hebrydy i okolice (odc. 10)

Ham and haddie

Ham and haddie (źródlo: tvp.pl)

Ham and haddie (źródlo: tvp.pl)

Składniki:

  • 1 filet z wędzonego łupacza (ew. innej wędzonej morskiej ryby)
  • 100 ml pełnotłustego mleka
  • 40 g masła
  • 2-3 plastry bekonu
  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
W rondlu zagotować mleko z połową masła, włożyć rybę, trzymać na małym ogniu pod przykryciem ok. 3-4 min. Przełożyć rybę w ciepłe miejsce, zachowując wywar, w drugim  rondlu rozgrzać resztę masła, dodać śmietankę i dwie łyżki wywaru, gotować chwilę na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, doprawiając go do smaku solą i pieprzem. Na patelni zrumienić bez tłuszczu plastry bekonu, rybę polać sosem, obłożyć bekonem, podawać np. z jajkami gotowanymi w koszulkach.

 

Kotlety baranie z ziemniakami i rzepą i kremowym sosem z whisky

Kotlety baranie z ziemniakami i rzepą i kremowym sosem z whisky:

  • 4 kotlety baranie lub jagnięce
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Puree z ziemniakami i rzepą:

  • 500 g ziemniaków
  • 500 rzepy
  • 1 łyżka masła
  • 1 pęczek szczypiorku
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • 100 ml wywaru jagnięcego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka whisky
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • sól
  • świeżo z mielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
Przygotować wywar: okrawki z jagnięciny lub baraniny zalać wodą i wygotować razem z marchewką i pietruszką, lekko soląc, odcedzić, pozostały płyn zredukować, dodać masło, whisky i śmietankę, zagotować do zgęstnienia, doprawić sos do smaku. Obrane ziemniaki i rzepę ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, odparować, dodać łyżkę masła i posiekany szczypiorek, zgnieść na puree, ew. doprawiając do smaku. Kotlety posmarować olejem, posolić i popieprzyć, smażyć z obu stron na ruszcie lub patelni grillowej, podawać razem z puree i sosem.