Makłowicz w podróży – Chorwacja, Osijek, Baranja (odc. 11)

Paprykarz baciarski

Paprykarz baciarski (źródło: tvp.pl)

Paprykarz baciarski (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 2 cebule
  • 3 łyżki oleju
  • 2 żółte papryki
  • 2 czerwone papryki
  • 1-2 ostre papryki
  • 500 g ryżu
  • 1 łyżka słodkiej papryki w proszku
  • 1,5 kg dojrzałych, soczystych pomidorów
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól

Sposób przygotowania:
W głębokiej patelni lub rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną w łódki cebulę, gdy zacznie się szklić, dołożyć pokrojoną w spore kawałki paprykę, dusić 2 min. Dodać przepłukany, odcedzony ryż, paprykę w proszku i pokrojone w kawałki pomidory bez skórki, dusić, aż ryż wchłonie sok z pomidorów i zmięknie, w razie potrzeby podlać nieco wodą. Posolić do smaku, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać, podawać.

 

Fiš paprikaš (paprykarz rybny)

Paprykarz rybny (źródło: tvp.pl)

Paprykarz rybny (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 1 karp
  • 3 duże starte cebule
  • 100 ml pasty pomidorowej
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • ostra papryka w proszku do smaku lub suszona czuszka
  • sól

Sposób przygotowania:
Oczyszczoną rybę pokroić w dzwonka, włożyć do garnka razem z głową i ogonem, dodać cebulę, pomidory i paprykę, dodać ostrą paprykę wedle uznania, posolić, zalać wodę, by wszystko przykrywała, zagotować, gotować ok. 40 min., potrząsając czasami garnkiem, podawać z domowym makaronem.

 

Sarma – gołąbki w liściach kiszonej kapusty

Sarma - gołąbki w liściach kiszonej kapusty (źródło: tvp.pl)

Sarma – gołąbki w liściach kiszonej kapusty (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 1 duża główka kiszonej kapusty
  • 1 duża cebula
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 500 g surowego mieszanego mięsa (wołowina, wieprzowina)
  • 500 g lekko podgotowanego i dokładnie odcedzonego ryżu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • kilka kawałków wędzonego mięsa (np. żeberka)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Na patelni przesmażyć drobno pokrojony boczek, dodać drobno posiekaną cebulę, zeszklić. Wymieszać w misce z ryżem i mięsem, doprawić farsz papryką, solą i pieprzem. Kapustę obrać z liści (jeśli są twarde, zblanszować je we wrzątku), zawijać gołąbki, układając je ciasno w garnku, przekładając je czasem kawałkami wędzonego mięsa. Zalać wodą i gotować na małym ogniu lub piec pod przykryciem ok. 3 godz., czasami delikatnie wstrząsając naczyniem, podawać.

Filety z sandacza w sosie z traminerem

Filety z sandacza w sosie z traminerem (tvp.pl)

Filety z sandacza w sosie z traminerem (tvp.pl)

Składniki:

  • 800 g filetów z sandacza
  • 1 łyżeczka masła lub oleju
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sos:

  • 1 mały por (biała część)
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 150 ml białego wina
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:
W rondelku rozgrzać masło, dodać pokrojone w paseczki pora i paprykę, lekko zrumienić, wlać wino, gotować, aż całkiem wyparuje. Dodać śmietankę, zagotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z doprawionymi solą i pieprzem filetami z sandacza, obsmażonymi z obu stron na patelni grillowej, posmarowanej wcześniej masłem lub olejem.

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: placek po baciarsku