Curry jarzynowe
Składniki:
- 250 g ziemniaków
- 250 okry
- 250 g zielonego groszku
- różyczki z jednego kalafiora
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
- 1 łyżka klarowanego masła (ghee)
- 1 łyżeczka zmielonego kminu
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren gorczycy
- 1 łyżeczka chili w proszku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 świeża zielona papryczka chili
- kilka suszonych liści curry
- 100 ml naturalnego jogurtu
- sól
Sposób przygotowania:
Obrane ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować na półtwardo, odcedzić. W rondlu lub woku rozgrzać masło, wsypać przyprawy w proszku, dodać rozgnieciony wcześniej w moździerzu czosnek z imbirem, pokrojoną drobno zieloną papryczek chili i liście curry, mieszając smażyć kilkadziesiąt sekund. Dodać ziemniaki, okrę, od której wcześniej odciąć ogonki, podlać odrobiną wody, dodać kalafiora i groszek, dusić, podlewając odrobiną wody, aż jarzyny zmiękną, lecz pozostaną jędrne. Posolić do smaku, dodać jogurt, wymieszać, podawać.
Soczewica duszona w przyprawach
Składniki:
- 800 g czerwonej soczewicy
- 1 czerwona cebula
- 2 łyżeczki kurkumy w proszku
- 2 świeże zielone papryczki chili
- 2 świeże pomidory
- 1 łyżka oleju z ziaren gorczycy lub klarowanego masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 suszone czerwone papryczki chili
- 1 łyżeczka nasion kminu
- 1 łyżeczka nasion gorczycy
- kilka suszonych liści curry
- pęczek natki kolendry
- sól
Sposób przygotowania:
Soczewicę zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy będzie prawie miękka, dołożyć pokrojoną w plasterki cebulę, dosypać kurkumę, dodać pokrojoną w plasterki papryczkę chili i wetrzeć na tarce pomidory. Całość gotować dalej tak długo, aż soczewica częściowo się rozpadnie, a woda wyparuje. Posolić, zdjąć z ognia. Na patelni rozgrzać tłuszcz, dodać posiekany czosnek, pokruszone suszone papryczki i liście curry, kmin i gorczycę, smażyć mieszając kilkadziesiąt sekund. Zawartość patelni przełożyć do garnka z soczewicą, przykryć i odstawić na kilka minut. Dodać posiekaną natkę kolendry, wymieszać, podawać z ryżem dekorując soczewicę plastrami zrumienionej cebuli.
Kurczak po keralsku
Składniki:
- kawałek świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 cebula
- 800 g filetów z kurczaka (bez skóry)
- 2 duże pomidory
- 3 liście curry
- 400 ml mleczka kokosowego
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka ziaren kminu
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka przyprawy garam masala
- 1 łyżeczka papryki chili w proszku
- 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka ziaren kopru włoskiego (fenkułu)
- sól
Sposób przygotowania:
Kurczaka pokroić w kostkę. W moździerzu rozgnieść czosnek z imbirem, dodać ziarna kolendry, kminu, pieprzu i fenkułu i podlewając odrobiną wody wszystko rozgnieść na gęstą pastę. Na patelni rozgrzać olej, zrumienić drobno posiekaną cebulę, wsypać kurkumę, garam masalę i chili, wymieszać, po chwili wlać pastę z czosnku, imbiru i przypraw, smażyć, aż woda wyparuje. Dodać kurczaka, po dwóch minutach liście curry i pomidory bez skóry i pestek, podlać wodą i dusić ok. 20 min. Gdy woda prawie całkiem odparuje, wlać mleczko kokosowe, zagotować, dusić kilka minut na małym ogniu, posolić do smaku, podawać z ryżem.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: indyjskie curry maklowicz,makłowicz przepisy kurczak po keralsku