Makłowicz w podróży – Włochy, Piemont (odc. 97)

Salsa piemontese di nociole (piemoncki sos z orzechów laskowych)

Piemoncki sos z orzechów laskowych (źródło: tvp.pl)

Piemoncki sos z orzechów laskowych (źródło: tvp.pl)

Składniki: 

  • 150 g orzechów laskowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
  • 150 ml śmietanki 30 proc.
  • 100 g świeżo startego parmezanu (plus ser do posypania makaronu)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 kileliszek brandy
  • szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól

Sposób przygotowania:
Obrane ze skórki orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, przełożyć do miski. Posiekać drobno czosnek, dodać razem z pozostałymi składnikami do orzechów. Całość bardzo dokładnie zmiksować. Ugotowany, gorący makaron, najlepiej cienkie piemonckie wstążki tajarin (tagliatelle). Wymieszać w misce razem z sosem i przełożyć na talerz. Natychmiast podawać, posypawszy każdą porcję pozostałym startym parmezanem.

 

Źródło: tvp.pl