Salsa piemontese di nociole (piemoncki sos z orzechów laskowych)
Składniki:
- 150 g orzechów laskowych
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- 150 ml śmietanki 30 proc.
- 100 g świeżo startego parmezanu (plus ser do posypania makaronu)
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 1 kileliszek brandy
- szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
- sól
Sposób przygotowania:
Obrane ze skórki orzechy laskowe uprażyć na suchej patelni, przełożyć do miski. Posiekać drobno czosnek, dodać razem z pozostałymi składnikami do orzechów. Całość bardzo dokładnie zmiksować. Ugotowany, gorący makaron, najlepiej cienkie piemonckie wstążki tajarin (tagliatelle). Wymieszać w misce razem z sosem i przełożyć na talerz. Natychmiast podawać, posypawszy każdą porcję pozostałym startym parmezanem.
Źródło: tvp.pl