Przepisy kuchni świata

Biedronka – Cygara z mięsa mielonego i ciasta francuskiego

Cygara z mięsa mielonego i ciasta francuskiego (źródło: biedronka.pl)

Składniki:

Sposób przygotowania:

Na patelni rozgrzej połowę oliwy i przesmaż do zeszklenia posiekaną cebulę i czosnek. Następnie jej zawartość odstaw do wystudzenia. Mielone mięso wymieszaj z przesmażonymi warzywami, wbij jajko, dodaj bazylię, oregano oraz bułkę tartą, dopraw całość do smaku solą i pieprzem.

Masę wyrabiaj dokładnie rękoma kilka minut, aż będzie jednolita. Uformuj z niej 4 wałki o długości odpowiadającej szerokości ciasta francuskiego. Smaż je na rozgrzanej oliwie, na dużym ogniu na rumiano po minucie z każdej strony.

Podsmażone mięso zawijaj w ciasto francuskie, dokładnie zlepiając jego brzegi. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym żółtkiem. Tak przygotowane cygara piecz 20 min w nagrzanym do 180°C piekarniku. Podawaj je przecięte na pół z sosem czosnkowym i sałatką warzywną.

Źródło: biedronka.pl