Uniwersalna zalewa do ogórków konserwowych – pikli (i innych warzyw)

Ogórki konserwowe (źródło: foodriot.com)

Ogórki konserwowe (źródło: foodriot.com)

Poniżej uniwersalna zalewa do marynowania wszelkich warzyw – konserwowych ogórków, papryki, marchewki, patisonów, cukinii, kabaczków, fasolki  itp. a nawet do mizerii w słoiku.

Składniki:

  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 czubata łyżka soli

Sposób przygotowania:

  1. Wlej wszystkie składniki do garnka, zagotuj, wymieszaj. Zalewaj słoiki z piklami i odpowiednimi przyprawami do pełna gorącą zalewą. Zakręć szczelnie słoiki i pasteryzuj przez 15 minut.
  2. Jeśli zalewa ma zbyt octowy smak, możesz zmniejszyć ilość octu lub dolać więcej wody.

 

Użytkownicy trafili tutaj szukając: ogórki konserwowe magdy gessler,zalewa octowa michel,zalewa na kabaczki Magdy Gesler,zalewa do warzyw konserwowa,pikle winary,pikle Magdy Gessler,ogorki korniszone karol okrasa,ogórki konserwowe przepis magdy gessler,ogorki konserwoqe gesler,kuchenne rewelacje pikle z ogorkow