Poniżej uniwersalna zalewa do marynowania wszelkich warzyw – konserwowych ogórków, papryki, marchewki, patisonów, cukinii, kabaczków, fasolki itp. a nawet do mizerii w słoiku.
Składniki:
- 5 szklanek wody
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka octu
- 1 czubata łyżka soli
Sposób przygotowania:
- Wlej wszystkie składniki do garnka, zagotuj, wymieszaj. Zalewaj słoiki z piklami i odpowiednimi przyprawami do pełna gorącą zalewą. Zakręć szczelnie słoiki i pasteryzuj przez 15 minut.
- Jeśli zalewa ma zbyt octowy smak, możesz zmniejszyć ilość octu lub dolać więcej wody.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: ogórki konserwowe magdy gessler,zalewa octowa michel,zalewa na kabaczki Magdy Gesler,zalewa do warzyw konserwowa,pikle winary,pikle Magdy Gessler,ogorki korniszone karol okrasa,ogórki konserwowe przepis magdy gessler,ogorki konserwoqe gesler,kuchenne rewelacje pikle z ogorkow