Ogórki konserwowe z musztardą

Ogórki konserwowe (źródło: foodriot.com)

Ogórki konserwowe (źródło: foodriot.com)

Składniki:

  • ogórki gruntowe
  • badyl kopru na słoik
  • kilka ziaren ziela angielskiego na słoik
  • 2 liście laurowe na słoik
  • pół łyżeczki gorczycy na słoik
  • opcjonalnie plasterek surowej marchewki na słoik
  • 5 szklanek wody
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka octu
  • 1 czubata łyżka soli
  • pół łyżki musztardy na słoik

Sposób przygotowania:

  1. Namocz na kilka godzin, a następnie umyj ogórki. Obierz ogórki ze skórki (w ostateczności można je pozostawić nieobrane, ale obrane są o wiele smaczniejsze).
  2. Do czystych słoików włóż koper i wsyp przyprawy. Powkładaj ogórki do słoików.
  3. Wlej wszystkie składniki marynaty do garnka, zagotuj, wymieszaj. Zalewaj słoiki z piklami i odpowiednimi przyprawami do pełna gorącą zalewą. Dodaj musztardę do zalewy. Zakręć szczelnie słoiki i pasteryzuj przez 15 minut.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kuchnia polska ogorii konserwowe z musztarda,ogorki z musztarda rosyjska do sloikow