W tym odcinku Magda Gessler odwiedza Karczmę Leśniczanka w Wielbarku na Mazurach, nieopodal lasu i jeziora.
Na uroczysta kolację Magda wraz z personelem przygotowywują wędzoną rybę sieniawę, zalewajkę z grzybami oraz bitki z dzika.
Zalewajka z grzybami
Zalewajka to jednogarnkowa prosta zupa, której podstawą jest żur. Jest podobna do smaku do żurku.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 0,5 l żuru lub naturalnego zakwasu przygotowanego z mąki żytniej i czosnku
- 3 małe cebule
- 10 dag grzybów suszonych lub 2 kg świeżych grzybów
- pół kilo słoniny
- 4 ząbki czosnku
- majeranek
- liście laurowe
- ziele angielskie
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki pokrój w kostkę. Suszone grzyby mocz w wodzie, jeśli są świeże, wystarczy je umyć i posiekać. Pokrój cebulę w piórka. Obsmaż na maśle grzyby z cebulą.
- Wlej do garnka ok. 2 litry wody, dodaj ziemniaki, czosnek i boczek oraz przyprawy. Gdy ziemniaki będą już prawie miękkie, wlej żur lub zakwas i zagotuj.
- Pokrój słoninę w kostkę, obsmaż na patelni. Dodaj do zupy grzyby z cebulą i słoninę. Dopraw solą, pieprzem i majerankiem. Podawaj ze świeżym pieczywem.
Użytkownicy trafili tutaj szukając: zupa zalewajka magdy gessler,barscz z grzybów Magdy Gesler wielbark,zalewajka magdy gessler,zalewajka gessler,Karczma leśniczanka Kuchenne Rewolucje bitki,Karczma leśniczanka bitki z dzika,zalewajka karczma lesnuczanka,zalewajka lesniczanka Gessler przepis,Zalewajka Magda Gesler,bitki z dzika magdy gessler