Kuchnia Lidla – Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby

Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby (źródło: kuchnialidla.pl)

Domowe lody truskawkowo-jogurtowe na 3 sposoby (źródło: kuchnialidla.pl)

Baza do lodów

  • 750 g świeżych truskawek, umytych, pozbawionych szypułek
  • 500-600 g jogurtu z wapniem
  • 3-4 łyżki cukru pudru (można dodać więcej lub nie dosładzać wcale)
  • sok z 1/2 cytryny, sparzonej i wyszorowanej

Dodatki

  • garść liści mięty
  • garść liści bazylii

Do dekoracji

  • świeże truskawki
  • melon

Sposób przygotowania:

  1. Baza do lodów: Wszystkie składniki miksujemy razem w mikserze lub za pomocą ręcznego blendera. Bazę do lodów dzielimy na 3 części.
  2. Sposób pierwszy dla dzieci: Część zmiksowanej bazy do lodów wlewamy do plastikowych foremek do lodów na patyku. Foremki wstawiamy do zamrażalnika na minimum 3 godziny.
  3. Po zamrożeniu foremki wyjmujemy i delikatnie ogrzewamy w dłoniach, następnie wyjmujemy zamrożone lody na patyku.
  4. Sposób drugi z bazylią, mrożone w sorbetierze domowej (maszynce do lodów): Sorbetierę (maszynkę do lodów) umieszczamy w zamrażalniku na minimum 12-15 godzin.
  5. Do drugiej części bazy do lodów dodajemy garść umytych listków bazylii, całość miksujemy, następnie przelewamy do zamrożonej sorbetiery i ponownie miksujemy (napowietrzamy lody) przez 25-30 minut, aby uzyskać kremową konsystencję.
  6. Lody szprycujemy do pucharków za pomocą rękawa cukierniczego. Dekorujemy świeżymi owocami (np. melonem, truskawkami, listkami świeżej bazylii).
  7. Sposób trzeci z miętą: Do trzeciej części bazy dodajemy garść umytych listków mięty, całość miksujemy, następnie przelewamy do plastikowej lub metalowej miski. Miskę z lodami wkładamy do zamrażalnika, co pół godziny dokładnie mieszamy lody, powtarzając czynność 5-8 razy (w zależności od temperatury w zamrażarce).
  8. Lody przekładamy do pucharków za pomocą gałkownicy do lodów. Dekorujemy kawałkami melona, listkami mięty i truskawkami.

Źródło: kuchnialidla.pl