W tym odcinku Gordon poluje na dzika w bazie wojskowej, oprawia mięso i przygotowywuje dziczyznę dla wojska. Gordon dowiaduje się również, jak powstaje słynny ser kazumazu z sera pegreno. Z kolei w kuchni wraz ze swoimi podopiecznymi przygotowywuje tartę gruszkową z lodami, z Johnem Prescottem piecze ciastka rybne z dressingiem z anchois zaś z Dannii Minogue gotuje wegetariańskie risotto ze szparagami i dynią.
Tarta gruszkowa z anyżkiem i lodami
Składniki:
- 2 twarde, obrane gruszki
- 4 gwiazdki anyżku
- 1 laska wanilii przekrojona wzdłuż na 4 kawałki
- 500 g gotowego ciasta ptysiowego
- 150 g cukru pudru
- 30 g niesolonego masła, pokrojonego w kostkę
- 100 ml śmietany kremówki
- lody waniliowe
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni (z termoobiegiem do temperatury 180 stopni). Przekrój na pół obrane gruszki. Łyżką do melona lub łyżeczką wykrój z gruszki gniazdo i ogonek. Włóż do środka gruszki gwiazdkę anyżu i kawałek laski wanilii w miejscu ogonka.
- Rozwałkuj ciasto ptysiowe na podsypanej mąką stolnicy na grubość 3 mm i przekrój na 4 kawałki
- Połóż połówkę gruszki, przekrojoną stroną do góry, obklej okrągły spód gruszki ciastem, pozostawiając wierzch gruszki odkryty. Pozostały nadmiar ciasta odkrój. Włóż gruszki do lodówki.
- Do przygotowania karmelu postaw na dużym ogniu patelnię, wsyp do niej cukier i gotuj ok. 5 minut aż cukier zbrązowieje. Nie mieszaj cukru. Zmniejsz ogień, dodaj masło i wymieszaj. Nie pozwól, aby karmel zbytnio ściemniał, odpowiednio wcześniej ściągnij go z ognia.
- Włóż gruszki płaską stroną do karmelu, uważając aby nie wypadły anyżek i wanilia (jeśli wypadną, włóż je delikatnie uważając aby się nie oparzyć gorącym karmelem). Włóż patelnię do rozgrzanego piekarnika na 20-25 minut do czasu, gdy ciasto zezłoci się.
- Wyjmij patelnię z piekarnika i przy pomocy łopatki do smażenia przełóż gruszkę na talerz i obróć ją do góry nogami (ciastem do dołu).
- Patelnię z pozostałym karmelem postaw z powrotem na małym lub ogniu (pamiętaj że patelnia jest gorąca od piekarnika więc użyj suchej ścierki do jej przeniesienia na palnik). Dodaj kremówkę i wymieszaj delikatnie aby powstał sos. Skrop wierzch gruszki i talerzyk sosem. Podawaj gruszkę z gałką lodów waniliowych.
Źródło: channel4.com
Użytkownicy trafili tutaj szukając: ser kazu-mazu