Anna Olson – Naleśniki (pancakes) z jagodami

Naleśniki (pancakes) z jagodami (źródło: annaolson.ca)

Naleśniki (pancakes) z jagodami (źródło: annaolson.ca)

Ilość porcji: 8-10 naleśników

Składniki na naleśniki:

  • 1⁄4 szklanki mąki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1⁄2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 szklanka 2% mleka
  • 1⁄4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka rozpuszczonego masła
  • 1⁄2 szklanki świeżych jagód

Składniki na syrop jagodowy:

  • 1⁄2 szklanki syropu klonowego
  • 1⁄4 szklanki jasnego brązowego cukru
  • 1 szklanki świeżych jagód
  • 1⁄2 łyżeczki mielonego cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajko, mleko, śmietanę lub jogurt oraz rozpuszczone masło i miksuj aż powstanie gładkie ciasto (mogą pojawić się pojedyncze grudki).
  2. Rozgrzej patelnię do naleśników i natłuść ją. Wylej trochę ciasta na patelnię i wrzuć jagody do na wierzch ciasta. Smaż aż naleśnik zezłoci się, następnie delikatnie odwróć go na drugą stronę. Przełóż go na talerz i przykryj aby nie wystygł (powinien być podawany na ciepło). Podawaj z syropem jagodowym.
  3. Aby przygotować syrop jagodowy, podgrzej syrop klonowy i brązowy cukier w rondelku. Mieszaj aż rozpuści się cukier. Dodaj jagody i cynamon i zagotuj. Zdejmij z ognia i podawaj.

 

Źródło: annaolson.ca

Użytkownicy trafili tutaj szukając: pancake Anna olson polski,anna olson nalesniki,nalesniki wg anny olson,pancake Michael Moro,pancake Michel Moran