Ilość porcji: 8-10 naleśników
Składniki na naleśniki:
- 1 1⁄4 szklanki mąki
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1⁄2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 szklanka 2% mleka
- 1⁄4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- 1 1⁄2 szklanki świeżych jagód
Składniki na syrop jagodowy:
- 1⁄2 szklanki syropu klonowego
- 1⁄4 szklanki jasnego brązowego cukru
- 1 szklanki świeżych jagód
- 1⁄2 łyżeczki mielonego cynamonu
Sposób przygotowania:
- Wymieszaj ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Dodaj jajko, mleko, śmietanę lub jogurt oraz rozpuszczone masło i miksuj aż powstanie gładkie ciasto (mogą pojawić się pojedyncze grudki).
- Rozgrzej patelnię do naleśników i natłuść ją. Wylej trochę ciasta na patelnię i wrzuć jagody do na wierzch ciasta. Smaż aż naleśnik zezłoci się, następnie delikatnie odwróć go na drugą stronę. Przełóż go na talerz i przykryj aby nie wystygł (powinien być podawany na ciepło). Podawaj z syropem jagodowym.
- Aby przygotować syrop jagodowy, podgrzej syrop klonowy i brązowy cukier w rondelku. Mieszaj aż rozpuści się cukier. Dodaj jagody i cynamon i zagotuj. Zdejmij z ognia i podawaj.
Źródło: annaolson.ca
Użytkownicy trafili tutaj szukając: pancake Anna olson polski,anna olson nalesniki,nalesniki wg anny olson,pancake Michael Moro,pancake Michel Moran