W tym odcinku Pascal ponownie odwiedza Indie, a w nich przygotowywuje indyjski deser, uczy hinduskie dzieci języka polskiego, udaje się na plantację papai, wspina się na palmę kokosową, poznaje sposób przygotowania placków naan. Daniami odcinka są: Deser Kesari, Bakłażanowy kawior.
Deser Kesari
Czas przygotowania: 15 minut
Całkowity czas: 15 minut
Składniki:
- 50 g masła
- 20 g rodzynek
- 3 szklanki mleka
- 2 szklanki kaszy kuskus
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 opakowanie cukru waniliowego lub 2 łyżki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło w rondelku na małym ogniu. Dodaj rodzynki i podsmaż. Gdy masło się spieni, dodaj kuskus i mieszaj, aż kasza zrobi się złota. Dodaj mleko i cukier, ciągle mieszając. Gdy kuskus wchłonie całe mleko i zgęstnieje, zdejmij z ognia. Przełóż masę do foremki posmarowanej masłem i „spłaszcz” przy pomocy szpatułki. Odstaw do schłodzenia na około półtorej godziny. Po ostygnięciu delikatnie odwróć foremkę spodem do góry i przełóż deser na blaszkę lub płaski talerz. Pokrój w kwadraty i podawaj. Możesz również dodać bitą śmietanę, syrop klonowy lub miód.
Bakłażanowy kawior
Ilość porcji: dla 4 osób
Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 30 minut
Składniki:
- 1 średnia cebula – pokrojona w drobną kostkę
- 1 limonka
- 6 ząbków czosnku – drobno posiekane
- 1 kawałek imbiru – obrany i pokrojony w paseczki
- 3 chili – drobno pokrojone (z pestkami lub bez)
- 6 bakłażanów – grillowanych i posiekanych bez skórki
- 3 pomidory – pokrojone w kostkę
- 1 pęczek kolendry – posiekanej
- 1 łyżka kminku
- 1 łyżka nasion kolendry
- 50 g masła (zwykłego, klarowanego lub łyżka oliwy z oliwek)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Grilluj bakłażany ze skórką przez około 10 minut, aż zrobią się miękkie i lekko zmarszczone. Posiekany czosnek przełóż do moździerza. Dodaj do niego pokrojone chili, cebulę i imbir, a następnie rozgnieć wszystko tłuczkiem. Gotowe bakłażany obierz ze skórki i drobniutko posiekaj, a następnie podsmaż na maśle, cały czas mieszając. Dodaj nasiona kminku i kolendry, a potem dokładnie wymieszaj i smaż przez około 30 sekund na mocnym ogniu. Dodaj zawartość moździerza i smaż przez 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodaj pokrojone w kostkę pomidory i całość duś przez kolejne 2 minuty. Dopraw solą i pieprzem, a następnie ostudź. Gdy sałatka uzyska letnią temperaturę, posyp kolendrą i skrop sokiem z limonki, a potem dokładnie wymieszaj. Można podawać z bagietką jako przystawkę lub jako dodatek do głównego dania.
Źródło: smakujswiat.tvn.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: smakuj świat z pascalem kawior bakłażanowy,deser z indii,kawior z bakłażana masterchef,kawior z bakłażana przepis pascal,kesari potrawa,Kuskus z rodzynkami pascal,smakuj świat z pascalem deser z kasza kuskus