Anna Olson – Tartaletki z pomidorami i bazylią

Tartaletki z pomidorami i bazylią (źródło: annaolson.ca)

Tartaletki z pomidorami i bazylią (źródło: annaolson.ca)

Ilość porcji: na 4 tartaletki

Składniki:
  • 3 szklanki pokrojonych w kostke pomidorów, najlepiej szklarniowych pomidorów odmiany Ontario
  • 3 łyżki drobno posiekanej w kostkę czerwonej cebuli, odmiany Ontario
  • 1 łyżeczka zgniecionego czosnku
  • 3 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • sól i pieprz od smaku
  • 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego przed użyciem
  • 1 jajko rozbite widelcem z 2 łyżkami zimnej wody, do posmarowania ciasta z wierzchu
  • 50 świeżego koziego sera

Sposób przygotowania:

Wymieszaj pomidory z czerwoną cebulą, czosnkiem, oliwą z oliwek i octem balsamicznym, przykryj i pozostaw na 30 minut (lub do 3h w lodówce). Odcedź warzywa, pozostawiając soki. Przelej sok do rondelka i zagotuj, zredukuj do 1-2 łyżek, następnie polej warzywa zredukowanym sosem. Dodaj bazylię i przypraw do smaku solą i pieprzem.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, wyłóż formę papierem do pieczenia. Rozwiń ciasto francuskie. Przekrój ciasto na 4 kwadratowe kawałki i wyłóż na papier do pieczenia. Łyżką rozsmaruj warzywa na środku każdego kwadratu i złóż brzegi ciasta razem, zachowując kwadratowy kształt. Posmaruj brzegi ciasta rozbitym z wodą jajkiem.

Piecz kwadraty przez 30-35 minut aż ciasto się zezłoci. Pokrusz kozi ser po wierzchu tartaletek i włóż je z powrotem na 5 minut do piekarnika aby ser się stopił. Podawaj tartaletki na gorąco lub w temperaturze pokojowej.

Źródło: annaolson.ca