Ilość porcji: na 4 tartaletki
- Składniki:
-
- 3 szklanki pokrojonych w kostke pomidorów, najlepiej szklarniowych pomidorów odmiany Ontario
- 3 łyżki drobno posiekanej w kostkę czerwonej cebuli, odmiany Ontario
- 1 łyżeczka zgniecionego czosnku
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
- sól i pieprz od smaku
- 1 arkusz mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożonego przed użyciem
- 1 jajko rozbite widelcem z 2 łyżkami zimnej wody, do posmarowania ciasta z wierzchu
- 50 świeżego koziego sera
Sposób przygotowania:
Wymieszaj pomidory z czerwoną cebulą, czosnkiem, oliwą z oliwek i octem balsamicznym, przykryj i pozostaw na 30 minut (lub do 3h w lodówce). Odcedź warzywa, pozostawiając soki. Przelej sok do rondelka i zagotuj, zredukuj do 1-2 łyżek, następnie polej warzywa zredukowanym sosem. Dodaj bazylię i przypraw do smaku solą i pieprzem.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, wyłóż formę papierem do pieczenia. Rozwiń ciasto francuskie. Przekrój ciasto na 4 kwadratowe kawałki i wyłóż na papier do pieczenia. Łyżką rozsmaruj warzywa na środku każdego kwadratu i złóż brzegi ciasta razem, zachowując kwadratowy kształt. Posmaruj brzegi ciasta rozbitym z wodą jajkiem.
Piecz kwadraty przez 30-35 minut aż ciasto się zezłoci. Pokrusz kozi ser po wierzchu tartaletek i włóż je z powrotem na 5 minut do piekarnika aby ser się stopił. Podawaj tartaletki na gorąco lub w temperaturze pokojowej.
Źródło: annaolson.ca