W tym odcinku Magda Gessler odwiedza restaurację Colloseum na obrzeżach Tychów, która specjalizuje się w kuchni włoskiej, a w weekendy zamienia się w dyskotekę. W tym odcinku Magda przygotowuje na uroczysty obiad Roladę boczkową śląską.
Rolada śląska boczkowa
Składniki:
- 1,5 kg surowego boczku
- 300 g kiełbasy śląskiej
- 3 łyżki majeranku
- 1 łyżka rozmarynu
- 7 ząbków czosnku
- 10 ziaren jałowca
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
- Natrzyj płat boczku solą i pieprzem oraz roztartym w moździerzu czosnkiem, majerankiem, rozmarynem i jałowcem. Włóż boczek do lodówki na 2 godziny aby przeszedł smakiem przypraw.
- Wyjmij boczek z lodóki, ułóż na nim kiełbasę i zwiń ściśle w roladę. Obwiąż boczek sznurkiem.
- Piecz w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 1 godzinę.
- Podawaj z chrzanem i kiszonymi ogórkami.
Kup książkę”Kuchenne rewolucje Magdy Gessler” w Empik.com
Źródło: Kuchenne rewolucje