Męskie wypieki – Chleb sodowy, Ciasto na pizzę, Szybka pizza Toma, Chapatti, Wytrawne i słodkie tosty, Curry z rybą, Domowe masło, Bułeczki z wieprzowiną i chorizo (odc. 2, sezon 1)

Bracia robią chleb sodowy. Podadzą do niego masło domowej roboty. Zrobią też Chleb sodowy, Ciasto na pizzę, Szybką pizzę, Chapatti, Curry z rybą, Bułeczki z wieprzowiną i Pikantne bułeczki chorizo.

Chleb sodowy

Chleb sodowy (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Chleb sodowy (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 300 g pełnoziarnistej mąki
  • 5 g soli morskiej (duża szczypta)
  • 10 g proszku do pieczenia (2 łyżeczki)
  • 230 ml maślanki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni, a w nim kamień do pieczenia lub forma do pieczenia.
  2. Wymieszaj suche składniki w misce. Dodaj maślankę i przy użyciu łopatki mieszaj składniki przez ok. 2 minuty upewniając się, że nie ma żadnych suchych grudek na spodzie miski. Gdy ciasto już będzie dobrze wymieszane i lepkie, podsyp stolnicę mąką i połóż na niej ciasto.
  3. Posyp dłonie mąką i uformuj ciasto w okrągły bochenek i połóż ciasto na kamieniu lub formie do pieczenia. Na wierzchu bochenka zrób głębokie nacięcia. Włóż ciasto do piekarnika.
  4. Piecz przez 15-20 minut aż chleb zezłoci się, będzie miał chrupiącą skórkę a po puknięciu w niego palcem będzie wydawał głuchy odgłos.

 

Ciasto na pizzę

Składniki:

  • 750 g mąki
  • 20 g soli
  • 570 ml gorącej wody
  • 250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
  • 20 g świeżych lub 10 g suszonych drożdży
  • 80 ml oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

  1. Dodaj wszystkie składniki i ugniataj aż powstanie miękkie i rozciągliwe ciasto. Powinno to zając ok. 15 minut rękami lub 12 minut mikserem z końcówkami do zagniatania ciasta.
  2. Włóż ciasto do miski, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce aby odpoczęło przez godzinę (ciasto stanie się bardziej elastyczne).
  3. Wyłóż ciasto na blat i podziel na porcje po 200 g. Przy pomocy zaciśniętej pięści gnieć i rozciągaj ciasto na zewnątrz na kształt okręgu. Możesz również rozwałkować cienko ciasto obracając je podczas wałkowania.
  4. Wylej trochę oliwy na formę do pieczenia i obtocz każdy krążek pizzy w oliwie kręcąc nim. Dzięki temu pizza nie przywrze do formy do pieczenia i będzie miała chrupiącą skórkę. Odstaw na godzinę ciasta wyłożone na formach do pieczenia do wyrośnięcia.
  5. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni lub piec na drewno do 350-40 stopni i rozgrzej formę do pieczenia lub kamień do pizzy.
  6. Wrzuć ciasto bezpośrednio na rozgrzany kamień do pizzy lub formę do pieczenia na kilka minut.
  7. Następnie wyjmij ciasto z pieca i nałóż odpowiednie składniki na wierzch ciasta. Następnie włóż do piekarnika zgodnie z przepisem na daną pizzę.
  8. Nieużyte ciasto na pizzę można zamrozić lub przechowywać w lodówce przez kilka dni.

 

Szybka pizza Toma z mozzarellą, oliwkami, anchois, salami i rukolą

Szybka pizza Toma (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Szybka pizza Toma (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 1 porcja ciasta na pizzę (przepis powyżej)
  • puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
  • posiekany czosnek, do smaku
  • 1/2 dużej kulki mozzarelli, podartej na kawałki
  • kilka czarnych oliwek, bez pestek
  • garść listków rukoli
  • odrobina oliwy z oliwek z chilli
  • świeże oregano, do smaku
  • 3 plasterki salami
  • duża szczypta kaparów
  • 2-3 anchois
  • szczypta soli morskiej

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj ciasto na pizzę według przepisy powyżej.
  2. Wrzuć do blendera pomidory i zmiksuj je z taką ilością oregano i czosnku jaka ci odpowiada. Powinna powstac gładka masa.
  3. Posmaruj ciasto sosem, następnie połóż na pizzy mozzarellę, salami, kapary, oliwki i anchois.
  4. Piecz w gorącym piekarniku na kamieniu do pizzy lub pod grillem 3 minuty, lub do czasu gdy sos i ser zaczną bulgotać i powstanie złota skórka. Wyjmij z piekarnika.
  5. Połóż świeże liście rukoli na gorącej pizzy, skrop ją z wierzchu odrobiną oleju z chilli i posyp szczyptą soli morskiej.

Chapatti

Chapatti (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Chapatti (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 260 g mąki pełnoziarnistej
  • duża szczypta soli
  • 200 ml gorącej wody

Sposób przygotowania:

  1. Wrzuć wszystkie składniki do miski, wymieszaj je razem. Zagniataj ciasto przez 15 minut aż będzie miękkie. Możesz wymieszać składniki mikserem z końcówkami do wyrabiania ciasta. Spróbuj ciasta i dodaj soli jeśli jest mdłe i bez smaku.
  2. Odstaw ciasto na bok. W międzyczasie przygotuj ciężką patelnię lub rondel z grubym dnem, postaw na ogniu i rozgrzej aż zacznie dymić.
  3. Podziel ciasto na 8 porcji. Rękami uformuj je w okrąg. Rozwałkuj je bardzo cienko na stolnicy podsypanej mąką.
  4. Smaż chappatis po jednym naraz. Włóż placek na rozgrzaną patelnię lub do rondla i przy pomocy dwóch szczypiec lub łopatek obracaj je dookoła. Nie pozwól mu przywrzeć lub się przypalić. Po 30 sekundach odwróć placek na drugą stronę i przypiecz od spodu maksymalnie przez minutę.
  5. Jeśli pieczesz chapatti nad gazem, wyjmij go szczypcami z patelni, zdejmij patelnię z ognia i przytrzymaj przez chwilę chapatti bezpośrednio nad ogniem aż powstaną bąble.

Szybkie curry z rybą

Szybkie curry z rybą (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Szybkie curry z rybą (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 100 g białej ryby typu leszcz, barwena, pokrojone w kostkę
  • 8 krewetek tygrysich, surowych, obranych
  • 4 przegrzebki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy i mielonego imbiru
  • 1 łyżeczka kuminu, kolendry, garam masala
  • 3 ząbki czosnku, starte
  • 1 zielona chilli, posiekana
  • 8 listków curry
  • 200 g mleczka kokosowego z puszki
  • opcjonalnie szczypta soli
  • 2-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • chlust oleju z orzeszków ziemnych
  • kawałek świeżego imbiru, obranego i startego
  • 1 cebula, pokrojona w plasterki
  • puszka pomidorów w kawałkach (400 g)
  • sok z cytryny
  • pęczek świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • chapatis

Sposób przygotowania:

  1. Nasmaruj rybę i owoce morza szczyptą każdej z przypraw i odstaw na bok.
  2. Rozgrzej dużą patelnię, wlej olej z orzeszków ziemnych i szybko podsmaż czosnek, imbir i chilli. Dodaj przyprawy i smaż przez kilka minut aż składniki uwolnią aromat.
  3. Dodaj cebulę i smaż aż zmięknie. Dodaj curry i trochę soli i pieprzu. Dodaj pomidory i smaż przez 5 minut, wlej mleczko kokosowe i gotuj przez 15 minut.
  4. Spróbuj curry i dopraw do smaku w razie potrzeby sokiem z cytryny i szczypta cukru. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  5. Rozgrzej drugą patelnię, wlej i rozgrzej olej. Wrzuć rybę i krótko obsmaż obracajac tylko raz aby się nie rozpadła. dodaj sos z pierwszej patelni i delikatnie obłóż nim rybę.
  6. Duś przez kilka minut, dodaj świeżą kolendrę. Wlej do miseczek i daj do każdej z nich po łyżce jogurtu i świeżej kolendry. Podawaj z chapatti.

 

Domowe masło

Domowe masło (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Domowe masło (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 900 ml śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

  1. Ubijaj śmietanę na najwyższych obrotach mikserem do czasu, gdy dźwięk się zmieni a śmietana zacznie się rozdzielać na grudki masła i maślankę. To powinno zając ok. 5-7 minut.
  2. Przy pomocy łyżki wybierz grudki masła z maślanki i przełóż je do miski z bardzo zimną wodą. Przy pomocy ręki ściskaj i gnieć kawałki masła pod wodą formując kulkę masła i wypłukując resztki maślanki. Wyłóż masło na papier tłuszczoodporny i zawiń.
  3. Maślankę pozostałą po zrobieniu masła możesz wykorzystać np. do przygotowania chleba sodowego (przepis powyżej).

 

Bułeczki z mięsem wieprzowym i puddingiem

Bułeczki z mięsem wieprzowym i puddingiem (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Bułeczki z mięsem wieprzowym i puddingiem (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 500 g dobrej jakości peklowanego, mielonego mięsa wieprzowego
  • kilka gałązek natki pietruszki, posiekanych
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki musztardy
  • 1 jajko, rozbite widelcem
  • 200 g ciemnego ciasta typu pudding
  • kilka gałązek szałwi, oderwać listki i posiekać
  • pół łyżeczki pieprzu cayenne
  • 500 g mrożonego ciasta francuskiego

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. W dużej misce wymieszaj mięso, gałkę muszkatołową, pudding, natkę pietruszki, szałwię, pieprz kajeński i musztardę, sól i pieprz. Wymieszaj dokładnie.
  2. Rozmroź ciasto francuskie, rozwiń je i uformuj w prostokąt 40 x 30 xm.
  3. Łyżką nałóż nadzienie z mięsa w połowie wysokości ciasta, w kształcie długiego paska.
  4. Złóż ciasto na pół łącząc brzegi. Odwróć ciasto tak, aby łączenie ciasta było pod spodem.
  5. Przekrój ciasto na 6 kawałków, posmaruj z wierchu rozbitym widelcem jajkiem.
  6. Piecz przez 30 minut w piekarniku, aż będą złoto-brązowe.

 

Szybkie wytrawne i słodkie tosty Henry’ego

Tost na słodko i wytrawny Henry'ego (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Tost na słodko i wytrawny Henry’ego (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki na wytrawnego tosta:

  • 4 kromki białego chleba
  • 2 plasterki szynki
  • 2 plasterki sera Gruyere
  • odrobina roztopionego masła

Składniki na słodkiego tosta:

  • łyżka masła orzechowego
  • 3 kawałki czekolady
  • pół banana, pokrojonego w plasterki
  • odrobina cukru

Sposób przygotowania:

  1. Wytrawny tost: Umieść szynkę i ser pomiędzy dwoma kromkami chleba, natrzyj obydwie kromki roztopionym masłem. Włóż złożoną kanapkę do tostera i tostuj przez kilka minut aż tost będzie złoty a ser się rozpuści.
  2. Słodki tost: posmaruj 1 kromkę masłem orzechowym, połóż na nią banana i kawałek czekolady. Złóż kromki w kanapkę i posmaruj zewnętrzną stronę tosta roztopionym masłem. Posyp wierzch cukrem i włóż do tostera. Tostuj aż tost będzie złoty.

 

Pikantne bułeczki z chorizo

Pikantne bułeczki z chorizo (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Pikantne bułeczki z chorizo (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Ilość porcji: dla 6 osób

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 1 duża czerwona cebula, drobno posiekana
  • 1 czerwona papryczka chilli, drobno posiekana
  • 2 zabki czosnku, drobno posiekane
  • 2 łyżki octu winnego z cherry
  • 6 surowych pikantnych kiełbasek chorizo, obranych ze skórki i pokruszonych
  • słoik prażonej czerwonej papryki lub papryki piquillo (200 g), posiekanej
  • mały pęczek natki pietruszki, posiekanej
  • 1 limetka
  • 1 cytryna
  • 1 żółtko
  • 500 g ciasta francuskiego
  • 1 całe jajko, rozbite widelcem
  • szczypta suszonej papryki

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Rozgrzej odrobinę oliwy z oliwek na patelni na średnim ogniu, dodaj czerwoną cebulę i chilli i smaż przez 5 minut aż cebula zmięknie i będzie słodka. Dodaj czosnek i ocet winny, smaż aż płyn odparuje. Dodaj kiełbaski chorizo i smaż 5 minut aż z kiełbasek wypłynie trochę tłuszczu.
  2. Przełóż zawartość patelni do miski odcedzając ewentualny powstały płyn. Zostaw do wystygnięcia. Dodaj do kiełbasek papryki, natkę pietruszki, startą skórkę z cytryny i limetki, sok wyciśnięty z cytryny. Dodaj żółtko i dobrze wymieszaj, przypraw solą i pieprzem do smaku.
  3. Rozmroź ciasto francuskie, rozwiń je i rozłóż na blacie (pożądany rozmiar ciasta to 50 x 40 cm). Przekrój ciasto wzdłuż na pół na 2 długie paski.
  4. Rozłóż łyżką nadzienie w połowie wysokości paska ciasta, posmaruj brzeg ciasta jajkiem i zlep ze sobą brzegi. Powtórz czynności na drugim kawałku ciasta. Przekrój każdy pasek na 3 kawałki.
  5. Połóż bułeczki na formie do pieczenia, posmaruj wierzch rozbitym jajkiem i posyp suszoną papryką. Piecz w piekarniku przez 20-30 minut aż będą złoto-brązowe.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Soda bread, Pizza bases,Tom’s quick pizza, Chapattis, Quick fish curry, Homemade butter, Pork & black pudding sausage roll, Henry’s toasties, Spicy chorizo sausage roll

Źródło: [1], [2], [3], [4], [5], [6], [7], [8], [9]

Użytkownicy trafili tutaj szukając: szybka pizza