Obłędne wypieki – Ciasto bananowe (odc. 13, sezon 2)

Anneka, Namita i Georgina tworzą ciasteczka, zaś Eric szykuje ciasto bananowe.

Ciasto bananowe

Ciasto bananowe (źródło: bakingmad.com)

Ciasto bananowe (źródło: bakingmad.com)

Czas pieczenia: 1 godzina 15 minut
Poziom trudności: łatwe
Ilość porcji: 1 ciasto

Składniki:

  • 125 niesolonego, miękkiego masła
  • 175 g ciemnego cukru Muscovado
  • 2 jajka
  • 300 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 ml pełnego mleka
  • 3 dojrzałe banany, obrane i rozgniecione na papkę
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka ziaren maku lub posypki makowej
  • 75 g rodzynek sułtańskich

Składniki dodatkowe:

  • 150 g masła
  • 300 g cukru pudru
  • garść chipsów bananowych

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni (160 stopni z termoobiegiem). Posmaruj podłużną formę 25 x 11cm na chleb masłem.
  2. Utrzyj mikserem masło z cukrem w dużej misce aż będzie gładkie. Dodawaj po jednym jajku i ucieraj dalej do dokładnego połączenia składników.
  3. Dodaj połowę mąki z proszkiem do pieczenia i dobrze wymieszaj. Dolej mleka i wymieszaj, następnie dosyp pozostałą mąkę i wymieszaj.
  4. Do masy dodaj puree bananowe wraz z ekstraktem waniliowym, makiem i rodzynkami. Wymieszaj. Wlej ciasto do formy do pieczenia i wyrównaj górę łopatką.
  5. Piecz w piekarniku około 1 godzinę 15 minut, aż do suchego patyczka. Jeśli wierzch ciasta zbytnio się przypieka, możesz przykryć je folią aluminiową. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na 20 minut do wystygnięcia zanim wyjmiesz z formy i odwrócisz do góry nogami.
  6. Ubij masło z cukrem pudrem aż będzie kremowe i puszyste. Wyłóż masę na wierzchu, posyp cukrem pidrem i udekoruj chipsami bananowymi.

Oryginalna nazwa przepisu: Best banana cake.

Źródło: http://bakingmad.com/recipes/cake-recipes/best-banana-cake