Męskie wypieki – Walentynkowe ciasto czekoladowe i czoko-kubki, Muffinki z sadzonym jajkiem, Francuska zapiekanka typu cassoulet z kaczką, Bezowe wiśniowe tartaletki, Tartaletki z owocowym brulee z passiflorą (odc. 3, sezon 1)

Bracia szykują mufinki z sadzonym jajkiem, ciasto czekoladowe oraz cassoulet z kaczką i kiełbaskami.

Walentynkowe ciasto czekoladowe

Walentynkowe ciasto czekoladowe (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Walentynkowe ciasto czekoladowe (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 500 g czekolady, połamanej na kawałki
  • 10 jajek

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Postaw na gazie na wolnym ogniu garnek z wodą. Do niego wlóż miskę, wrzuć masło i czekoladę do miski, przykryj je folią aluminiową i poczekaj aż się rozpuszczą w kąpieli wodnej. Nie mieszaj składników w misce, ale pilnuj aby się nie przypaliły, nie odkrywaj. Gdy się rozpuszczą, zdejmij znad pary wodnej (uwaga, gorące!) i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę (ok. 10 minut). Następnie powoli wlewając zimną czekoladę mieszaj na wolnych obrotach aż powstanie błyszcząca i gładka masa (zbyt gorąca czekolada ugotuje jajka).
  3. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Przełóz pianę z białek do żółtek i delikatnie wymieszaj.
  4. Natłuść tortownicę tłuszczem i wlej ciasto. Piecz przez 30-40 minut.

 

Walentynkowe czoko-kubki

Walentynkowe czoko-kubki (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Walentynkowe czoko-kubki (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • 250 g masła
  • 250 g cukru
  • 500 g czekolady, połamanej na kawałki
  • 10 jajek
  • maliny

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Postaw na gazie na wolnym ogniu garnek z wodą. Do niego wlóż miskę, wrzuć masło i czekoladę do miski, przykryj je folią aluminiową i poczekaj aż się rozpuszczą w kąpieli wodnej. Nie mieszaj składników w misce, ale pilnuj aby się nie przypaliły, nie odkrywaj. Gdy się rozpuszczą, zdejmij znad pary wodnej (uwaga, gorące!) i pozostaw do ostygnięcia.
  2. Ubij żółtka z cukrem na puszystą masę (ok. 10 minut). Następnie powoli wlewając zimną czekoladę mieszaj na wolnych obrotach aż powstanie błyszcząca i gładka masa (zbyt gorąca czekolada ugotuje jajka).
  3. W drugiej misce ubij białka na sztywną pianę. Przełóz pianę z białek do żółtek i delikatnie wymieszaj.
  4. Do dwunatu ramekinów włóż po kilka malin na dnie. Następnie łyżką wlej ciasto.
  5. Piecz przez 12 minut aż wierzch ciastka lekko się wybrzuszy. Środek czoko-kubka powinien być jeszcze półpłynny. Podawaj czoko-kubki z lodami.

 

Francuska zapiekanka typu cassoulet z kaczką

Francuska zapiekanka typu cassoulet z kaczką (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Francuska zapiekanka typu cassoulet z kaczką (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki:

  • oliwa z oliwek
  • 4 kacze nóżki, podzielone na podudzie i udko
  • 8 kiełbasek Toulouse
  • 2 czerwone cebule, pokrojone na ćwiartki
  • 3 plasterki pancetty, pokorojone w kostkę
  • 1 główka czosnku, przekrojona na pół w poprzek
  • mały pęczek tymianku
  • 3 puszki pomidorów w kawałkach (3x 400 g)
  • 1 łyzeczka octu winnego sherry
  • 1 czerwona papryczka chilli
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 2 puszki fasoli cannellini (2x 400 g), odcedzone z zalewy
  • 1 bagietka

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Połóż na gazie naczynie żaroodporne, daj trochę oliwy. Natrzyj kacze nóżki dolą i pieprzem. Wrzuć na patelnię kiełbaski i nóżki aż zbrązowieją z każdej strony. Zdejmij z ognia i odstaw na bok.
  2. Nie myj naczynia po smażeniu. Wrzuć do niego cebulę, pancettę, czosnek (przekrojoną stroną do dołu). Przypraw solą i pieprzem oraz tymiankiem. Podsmaż chwilę. Dodaj pomidory z puszki, ocet winny i chilli. Wyjmij po chwili papryczkę chilli aby potrawa nie była zbyt pikantna.
  3. Wlej bulion drobiowy i dodaj fasolę cannellini. Wrzuć do naczynia z powrotem mięso. Przykryj naczynie folią aluminiową (błyszczącą stroną do dołu aby odbijała ciepło). Piecz przez godzinę w piekarniku.
  4. Porozrywaj bagietkę na kawałki. Wyjmij zapiekankę z pieca, wrzuc na wierzch kawałki bagietki, która wchłonie tłuszcz z wierzchu potrawy. Włóż odkrytą zapiekanką na kolejne pół godziny do piekarnika.
  5. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, pozostaw do lekkiego ostygnięcia. Podawaj z zieloną sałatą.

 

Bezowe wiśniowe tartaletki

Bezowe wiśniowe tartaletki (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Bezowe wiśniowe tartaletki (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Ilość porcji: 6 tartaletek

Składniki na słodkie ciasto:

  • 225 g mąki
  • 110 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • odrobina mleka

Składniki na wiśniowe nadzienie:

  • 800 g wiśni w syropie, odcedzonych
  • 1 czubata łyżka cukru
  • sok i skórka z 1 limetki
  • odrobina amaretto

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 400 g cukru pudru

Składniki do wykończenia:

  • garść malin, rozgniecionych
  • garść pistacji, grubo pokruszonych

Sposób przygotowania:

  1. Na słodkie ciasto zagnieć razem mąkę, cukier puder i zimne masło. Dodaj 4 żółtka, sól, odrobinę mleka i ziarna wanilii ponownie zagnieć. Owiń gotowe ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  2. Do rondelka  wrzuć wiśnie, cukier, sok i skórkę z limetki oraz amaretto, zagotuj i gotuj przez 15 minut aż powstanie lepka i podobna do dżemu konsystencja.
  3. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni i podziel ciasto na 6 równych części. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj każdy kawałek ciasta na okręg o wielkości średnicy formy do tarty + 1 cm. Wyłóż ciasto na dnie i brzegach formy do tarty. Połóż na wierzchu papier do pieczenia, wysyp groch lub suchy ryż i włóż do lodówki na 5 minut.
  4. Podpiecz tartę przez 6 minut, wyjmij z piekarnika, zdejmij z wierzchu groch lub ryż i piecz przez 5 minut.  Odetnij nadmiar ciasta ostrym nożem aby powstał ładny brzeg ciasta. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 110 stopni.
  5. Przygotuj bezę: wlej białka i dodaj cukier do żaroodpornej miski i ubijaj je na parze aż cukier się rozpuści. Przelej białka do miski miksera i ubijaj na najwyższych obrotach 8-12 minut aż będą puszyste i bez grudek cukru.
  6. Na wierzch tarty wyłóż czubatą łyżkę masy wiśniowej, następnie 4 łyżki bezy. Łyżką posyp wierzch bezy pogniecionymi malinami i pokruszonymi pistacjami.
  7. Piecz 45 minut aż beza będzie sztywna. Jeśli chcesz aby środek bezy był ciągnący, wyłącz piekarnik po zakończeniu pieczenia i pozostaw ciasto w nagrzanym piekarniku na całą noc.

 

Tartaletki z owocowym brulee z passiflorą

Tartaletki z owocowym brulee z pasiflorą (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Tartaletki z owocowym brulee z passiflorą (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki na słodkie ciasto:

  • 225 g mąki
  • 110 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • 100 g cukru pudru
  • 4 żółtka
  • odrobina mleka

Składniki na masę:

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • nasiona z 1 laski wanilii
  • 6 żółtek
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej

Składniki do wykończenia:

  • 1 jajko, rozbite widelcem
  • 6 łyżeczek cukru pudru
  • 6 sztuk owocu passiflory, przekrojonych na połowę

Sposób przygotowania:

  1. Na słodkie ciasto zagnieć razem mąkę, cukier puder i zimne masło. Dodaj 4 żółtka, sól, odrobinę mleka i ziarna wanilii ponownie zagnieć. Owiń gotowe ciasto folią spożywczą i włóż do lodówki na pół godziny.
  2. Na lekko podsypanej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na tartę na grubość monety. Wytnij 6 okręgów o średnicy 10 cm. Wyłóż dno i ściany foremek na tartę ciastem, wyłóż na wierzch papier do pieczenia i nasyp grochu lub ryżu aby obciążyć ciasto. Włóż formy na pół godziny do lodówki.
  3. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Podpiecz tarty przez 8 minut, zdejmij papier do pieczenia z wierzchu i piecz jeszcze 2 minuty. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia.
  4. Do przygotowania masy delikatnie podgrzej śmietankę w rondelku., Wymieszaj jajka, cukier, mąkę kukurydzianą, ziarenka wanilii w misce. Gdy śmietanka będzie już ciepła, wlej do mieszanki jajek i cukru i wymieszaj. Przelej wszystko z powrotem do rondelka i podgrzewaj powoli przez 15 minut mieszając od czasu do czasu aż zgęstnieje.
  5. Rozbitym widelcem jajkiem posmaruj wierzch tarty. Łyżką wyjmij nasiona passiflory i połóż je na tarcie. Następnie wyłóż przygotowaną masę i włóż ciasto do lodówki na 30 minut lub do czasu gdy masa stężeje.
  6. Posyp wierzch masy cukrem pudrem. Rozgrzej mini-palnik i skarmelizuj cukier na wierzchu. Pozostaw do stężenia. Podawaj zimne.

 

Gotowane jajka z muffinami szpinakowymi

Jajka benedyktyńskie z muffinami szpinakowymi (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Gotowane jajka z muffinami szpinakowymi (źródło: hobbshousebakery.co.uk)

Składniki na jajka:

  • chlust octu winnego z białego wina
  • 16 plasterków szynki
  • 8 jajek

Składniki na muffinki szpinakowe:

  • 30 g masła
  • 300 ml mleka
  • duży pęczek szpinaku
  • 450 g mąki
  • mąka semolina do podsypania stolnicy (lub zwykła mąka)
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • 1 łyżeczka suszonych drożdży
  • starta gałka muszkatołowa
  • szczypta soli morskiej

Składniki na sos holenderski:

  • 250 g niesolonego masła
  • 2 żółtka
  • sok z cytryny
  • 1 łyżeczka octu z białego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować muffinki, rozpuść w rondelku masło i cukier. Dodaj mleko i wymieszaj. Dodaj drożdże, wymieszaj, dodaj szpinak i chwilę gotuj aż zwiędnie. Dodaj startą gałkę muszkatołową.
  2. Do miski miksera wsyp mąkę i sól. Dodaj do niej masę szpinakową i mieszaj przez 10  minut na średniej prędkości. Przykryj ciasto ściereczką w ciepłym miejscu i pozostaw na 30 minut aż wyrośnie.
  3. Podsyp mąką stolnicę, rozciągnij ciasto tak, aby miało grubość ok. 1 cm. Posyp wierzch ciasta semoliną i wytnij kółka.
  4. Rozgrzej suchą patelnię i smaż muffinki przez 5 minut z każdej strony aż będą złote i chrupiące.
  5. Aby przygotować sos holenderski, rozpuść masło w rondelku, odstaw na bok. W drugim rondelku podgrzej trochę wody i włóż do niego miskę (kąpiel wodna). Wlej ocet winny i żółtka, dodaj szczyptę soli i miksuj aż żółtka zaczną gęstnieć.
  6. Zmniejsz ogień i powoli wlewaj rozpuszczone masło cały czas ubijając. Podczas ubijania masa powinna gęstnieć i wyglądać podobnie do majonezu. Powinien powstać gęsty, żółty sos. Dodaj sok z cytryny, przykryj i pozostaw gorący.
  7. Aby ugotować jajka, zagotuj wodę w rondelku z odrobiną octu winnego. Delikatnie rozbij jajko, wrzuć do wrzątku i gotuj przez 2 minuty, aż jajko lekko stwardnieje. Wyjmij jajko łyżką cedzakową i odcedź.
  8. Przełam muffinki na połowę, możesz posmarować odrobiną masła. Połóż na wierzchu szynkę, później jajko. Na końcu polej sosem holenderskim. Posyp wierzch solą i świeżym pieprzem.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Valentine’s chocolate cake, Valentine’s chocolate pots, Cassoulet, Cherry Meringue Tarts, Passion Fruit Brulee Tarts, Eggs Benedict With Spinach Muffins.

Źródło: [1], [2], [3], [4], [5], [6]

Użytkownicy trafili tutaj szukając: ciasto walentynkowe,creme brulee michel moran