Kudłaci kucharze – Wakacje z wypiekami: Morelowa tarta tatin, Brioszki z kiełbaskami, Masło truflowe (odc. 7, sezon 1)

Kudłaci kucharze jadą do Francji, gdzie przyszykują brioszki z kiełbaskami, masło truflowe i tarte tatin.

Morelowa tarta tatin

Morelowa tarta tatin (źródło: bbc.co.uk)

Morelowa tarta tatin (źródło: bbc.co.uk)

Składniki:

  • 75g cukru pudru
  • 40g masła, pokrojone w kostkę
  • 300g świeżych moreli, przekrojonych na połówki, bez pestek (ok. 7-8 sztuk)
  • arkusz 375g ciasta francuskiego
  • mąka do posypania
  • śmietana zakwaszona crème fraiche lub lody do podania

Sposób przygotowania:

  1. Dla karmelizowania moreli potrzeba małego żaroodpornego rondelka (lub patelni żaroodpornej) o średnicy 20 cm. Wsyp cukier do rondelka i postaw go na średnim ogniu. Gotuj aż cukier się roztopi a później zrumieni i zkarmelizuje. Nie mieszaj cukru, ale pilnuj karmelu przez cały czas.
  2. Zdejmij karmel z ognia, dodaj masło i wymieszaj drewnianą łyżką. Karmel jest bardzo gorąco, więc uważaj aby się nie  poparzyć.
  3. Mieszaj karmel przez 2-3 minuty aż lekko ostygnie i zgęstnieje. Na początku masło będzie oddzielone, ale po krótkim mieszaniu powinno mieć gładką konsystencję. Włóż do karmelu brzoskwinie przekrojoną strona do dołu. Pozostaw tak na 20 minut.
  4. Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na lekko posypanej mąką stolnicy i rozwałkuj go na aby poszerzył swoją długość i szerokość o 2 cm. Umieść ciasto na talerzu o średnicy 25 cm i obetnij wystający nadmiar ciasta.
  5. Delikatnie zsuń ciasto na wierzch moreli i dociśnij boki nożem z półokrągłym ostrzem. Nakłuj wierzch ciasta widelcem i włóż do lodówki. Wyjmij z lodówki dopiero na 30 minut przed podaniem.
  6. Odpowiednio wcześniej rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż tartę i piecz ją 25 minut, aż ciasto będzie złote a morele miękkie. Wyjmij rondelek (pamiętaj że jest bardzo gorący).
  7. Zostaw tart na kilka minut aby trochę wystygła. Nożem objedź rondelek wzdłuż ścianek dookoła aby oddzielić tartę od naczynia. Na rondelku połóż talerz a następnie ostrożnie, ale szybko, obróć go aby tarta delikatnie opadła na talerz. Podawaj tartę na ciepło ze śmietaną lub lodami.

Źródło: bbc.co.uk

 

Brioszki z kiełbaskami

Składniki:

  • 1 duża kiełbaska typu saucisson lub inna miękka francuska kiełbasa

Składniki na ciasto:

  • 7 g suszonych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 125ml ciepłego mleko
  • 500g mąki plus dodatkowo na podsypanie
  • 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 średnie jajka, roztrzepane widelcem
  • 175 g miękkiego masła oraz odrobina dodatkowo do smarowania
  • 1 żółtko, rozbite widelcem, do smarowania

Sposób przygotowania:

  1. Aby przygotować ciasto brioche, wsyp drożdże i cukier puder do ciepłego mleka. Wymieszaj je razem, a następnie pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut lub do momentu powstania lekkiej piany na powierzchni.
  2. Przesiej mąkę, sól i cukier puder do dużej miski. Zrób dołek w środku i wlej drożdże i rozbite widelcem jajka. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie kula ciasta.
  3. Połóż ciasto na posypanej mąką stolnicy i ugniatać delikatnie przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Stopniowo dodawaj miękkie masło, 1 łyżeczkę na raz, ugniataj po każdym dodaniu masła. To zajmie około 10 minut masło połączyło się z ciastem. Ciasto powinni być lepkie.
  4. Na czystej powierzchni podsypanej mąką i za pomocą czystych rąk, posyp ciasto mąką i nadal delikatnie ugniataj przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nieklejące. Umieść ciasto w dużej misce posmarowanej masłem i przykryj czystą ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny, aż dobrze wyrośnie i będzie i gąbczaste.
  5. Wyłóż ciasto z powrotem na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez minutę a następnie spłaszcz pięściami ciasto. Owiń ciasto wokół kiełbasy, łącząc i zagniatając brzegi ciasta.
  6. Umieść ciasto w formie do chleba, przykryj folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu na 45 minut lub do czasu gdy ciasto dobrze wyrośnie.
  7. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Posmaruj wierzch ciasta rozbitym widelcem żółtkiem i piecz przez 35-40 minut, aż wyrośnie i nabierze złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut do wystygnięcia. Wyjmij broszkę z formy i połóż na kratce. Pokrój w grube plastry i podawaj.

Źródło: bbc.co.uk

Masło truflowe

Przepis w przygotowaniu.

 

Oryginalne nazwy przepisów: Apricot tarte tatin, Brioche sausage roll (Saucisson brioche)

Użytkownicy trafili tutaj szukając: tarta tatin