Kudłaci kucharze jadą do Francji, gdzie przyszykują brioszki z kiełbaskami, masło truflowe i tarte tatin.
Morelowa tarta tatin
Składniki:
- 75g cukru pudru
- 40g masła, pokrojone w kostkę
- 300g świeżych moreli, przekrojonych na połówki, bez pestek (ok. 7-8 sztuk)
- arkusz 375g ciasta francuskiego
- mąka do posypania
- śmietana zakwaszona crème fraiche lub lody do podania
Sposób przygotowania:
- Dla karmelizowania moreli potrzeba małego żaroodpornego rondelka (lub patelni żaroodpornej) o średnicy 20 cm. Wsyp cukier do rondelka i postaw go na średnim ogniu. Gotuj aż cukier się roztopi a później zrumieni i zkarmelizuje. Nie mieszaj cukru, ale pilnuj karmelu przez cały czas.
- Zdejmij karmel z ognia, dodaj masło i wymieszaj drewnianą łyżką. Karmel jest bardzo gorąco, więc uważaj aby się nie poparzyć.
- Mieszaj karmel przez 2-3 minuty aż lekko ostygnie i zgęstnieje. Na początku masło będzie oddzielone, ale po krótkim mieszaniu powinno mieć gładką konsystencję. Włóż do karmelu brzoskwinie przekrojoną strona do dołu. Pozostaw tak na 20 minut.
- Rozwiń arkusz ciasta francuskiego na lekko posypanej mąką stolnicy i rozwałkuj go na aby poszerzył swoją długość i szerokość o 2 cm. Umieść ciasto na talerzu o średnicy 25 cm i obetnij wystający nadmiar ciasta.
- Delikatnie zsuń ciasto na wierzch moreli i dociśnij boki nożem z półokrągłym ostrzem. Nakłuj wierzch ciasta widelcem i włóż do lodówki. Wyjmij z lodówki dopiero na 30 minut przed podaniem.
- Odpowiednio wcześniej rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Włóż tartę i piecz ją 25 minut, aż ciasto będzie złote a morele miękkie. Wyjmij rondelek (pamiętaj że jest bardzo gorący).
- Zostaw tart na kilka minut aby trochę wystygła. Nożem objedź rondelek wzdłuż ścianek dookoła aby oddzielić tartę od naczynia. Na rondelku połóż talerz a następnie ostrożnie, ale szybko, obróć go aby tarta delikatnie opadła na talerz. Podawaj tartę na ciepło ze śmietaną lub lodami.
Źródło: bbc.co.uk
Brioszki z kiełbaskami
Składniki:
- 1 duża kiełbaska typu saucisson lub inna miękka francuska kiełbasa
Składniki na ciasto:
- 7 g suszonych drożdży
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 125ml ciepłego mleko
- 500g mąki plus dodatkowo na podsypanie
- 1 łyżeczka gruboziarnistej soli morskiej
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 średnie jajka, roztrzepane widelcem
- 175 g miękkiego masła oraz odrobina dodatkowo do smarowania
- 1 żółtko, rozbite widelcem, do smarowania
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować ciasto brioche, wsyp drożdże i cukier puder do ciepłego mleka. Wymieszaj je razem, a następnie pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut lub do momentu powstania lekkiej piany na powierzchni.
- Przesiej mąkę, sól i cukier puder do dużej miski. Zrób dołek w środku i wlej drożdże i rozbite widelcem jajka. Wymieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie kula ciasta.
- Połóż ciasto na posypanej mąką stolnicy i ugniatać delikatnie przez około 5 minut, aż będzie gładkie. Stopniowo dodawaj miękkie masło, 1 łyżeczkę na raz, ugniataj po każdym dodaniu masła. To zajmie około 10 minut masło połączyło się z ciastem. Ciasto powinni być lepkie.
- Na czystej powierzchni podsypanej mąką i za pomocą czystych rąk, posyp ciasto mąką i nadal delikatnie ugniataj przez 10 minut, aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i nieklejące. Umieść ciasto w dużej misce posmarowanej masłem i przykryj czystą ściereczką. Pozostaw w ciepłym miejscu na 1,5 godziny, aż dobrze wyrośnie i będzie i gąbczaste.
- Wyłóż ciasto z powrotem na podsypany mąką blat i wyrabiaj przez minutę a następnie spłaszcz pięściami ciasto. Owiń ciasto wokół kiełbasy, łącząc i zagniatając brzegi ciasta.
- Umieść ciasto w formie do chleba, przykryj folią spożywczą. Pozostaw w ciepłym miejscu na 45 minut lub do czasu gdy ciasto dobrze wyrośnie.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Posmaruj wierzch ciasta rozbitym widelcem żółtkiem i piecz przez 35-40 minut, aż wyrośnie i nabierze złotego koloru. Wyjmij z piekarnika i pozostaw na 10 minut do wystygnięcia. Wyjmij broszkę z formy i połóż na kratce. Pokrój w grube plastry i podawaj.
Źródło: bbc.co.uk
Masło truflowe
Przepis w przygotowaniu.
Oryginalne nazwy przepisów: Apricot tarte tatin, Brioche sausage roll (Saucisson brioche)
Użytkownicy trafili tutaj szukając: tarta tatin