Przepisy kuchni świata

Ku… jak kucharz – Zapiekanka pasterska

Zapiekanka pasterska (źródło: Youtube)

Składniki na nadzienie:

Składniki do ziemniaków:

Sposób przygotowania:

Czosnek pokrój w kostkę, oddziel listki ziół od łodyg, obierz i pokrój ziemniaki na równe kawałki, otwórz wino, puszkę z przecierem pomidorowym.

Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie przez 15 minut. Odcedż je i wrzuć do miski. ROzgnieć je i dodaj pozostałe składniki do ziemniaków (śmietanę, maśło, sól, pieprz, żółtka, parmezan).

Wlej oliwy na gorącą patelnię, dodaj mięso. Smaż mieszając i rozdzielając mięso na małe kawałki. Dodaj rozmaryn, tymianek i czosnek, wymieszaj. Dodać marchew i cebulę, smaż przez chwilę od czasu do czasu mieszając. Wszystko powinno mieć konsystencję drobnych kawałków.

Dodaj sos Worcestershire, wymieszaj, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, dodaj czerwone wino i gotuj przez 2 minuty. Dodaj bulion z kurczaka i gotuj przez 3 minuty.

Wrzuć na dno naczynia żaroodpornego całe mięso, wyrównaj łyżką. Na wierzch wyłóż ziemniaki i wyrównaj łyżką. Posyp wierzch zapiekanki startym parmezanen. Ponakłuwaj wierzch zapiekanki widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni na 18-20 minut. Wyjmij, pozostaw na chwilę do ostygnięcia i podawaj.

Oryginalna nazwa przepisu: Shepherd’s pie

Źródło: gordonramsaysrecipes.com

Użytkownicy trafili tutaj szukając: zapiekanka pasterska lidl,zapiekanka pasterska okrasa