Krytyk kulinarny Robert Makłowicz odwiedza Londyn i okolice. Wspomina pobyt w Anglii w 1989 r. South Bank Centre (południowy brzeg Tamizy) to idealne miejsce dla amatorów rozrywki, koneserów sztuki i smakoszy. Podróżnika interesuje Covent Garden – hala na dawnym placu targowym. W pubie Punch & Judy Robert Makłowicz raczy się szklaneczką cydru. Zakupy robi w Borough Market, na jednym z największych londyńskich targów spożywczych. Na tarasie gastropubu w Doclands nad Tamizą przygotowuje lamb vindaloo – indyjskie danie z jagnięciny w sosie octowo-czosnkowym.
Lamb vindaloo – Jagnięcina w sosie octowo-czosnkowym
Składniki:
- 500 g jagnięciny
- 2 ziemniaki
- 3-4 łyżki oleju
- 1 czerwona cebula
- mały kawałek śweżego imbiru
- 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
- szczypta kurkumy
- 1 łyżeczka chili w proszku lub 2 suszone papryczki chili
- 6-8 ziaren czarnego pieprzu
- 2-3 ziarna goździków
- szczypta cynamonu
- 2-3 papryczki chilli
- 100 ml octu winnego
- 3 łyżeczki brązowego cukru
Sposób przygotowania:
- Imbir obrać i utrzeć do moździerza, dodać ziarna goździków, kurkumę, kumin, pieprz, chili, cynamon. Zgnieść wszystko, dodać pokrojone i oczyszczone z ziaren papryczki chilli, zgnieść razem. Aby uzyskać gładką masę podlać octem. Wymieszać bardzo dokładnie.
- Na woku rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną w kosteczkę cebulę, dodać masalę (mieszankę przypraw z moździerza), wymieszać dokładnie i dusić ok. 2-3 min. Następnie dodać pokrojone w kostkę jagnięcinę, dusić ok. 30 min., podlewając nieco wodą. Dodać ziemniaki, podlać wodą i dusić do miękkości. Na koniec dodać cukier i sól , tak aby zbalansować smak.
- Podawać gorące.
Źródło: tvp.pl