Makłowicz w podróży – Londyn, Anglia (odc. 111)

Krytyk kulinarny Robert Makłowicz odwiedza Londyn i okolice. Wspomina pobyt w Anglii w 1989 r. South Bank Centre (południowy brzeg Tamizy) to idealne miejsce dla amatorów rozrywki, koneserów sztuki i smakoszy. Podróżnika interesuje Covent Garden – hala na dawnym placu targowym. W pubie Punch & Judy Robert Makłowicz raczy się szklaneczką cydru. Zakupy robi w Borough Market, na jednym z największych londyńskich targów spożywczych. Na tarasie gastropubu w Doclands nad Tamizą przygotowuje lamb vindaloo – indyjskie danie z jagnięciny w sosie octowo-czosnkowym.

Lamb vindaloo – Jagnięcina w sosie octowo-czosnkowym

Lamb vindaloo – Jagnięcina w sosie octowo-czosnkowym (źródło: tvp.pl)

Lamb vindaloo – Jagnięcina w sosie octowo-czosnkowym (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 500 g jagnięciny
  • 2 ziemniaki
  • 3-4 łyżki oleju
  • 1 czerwona cebula
  • mały kawałek śweżego imbiru
  • 1/2 łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
  • szczypta kurkumy
  • 1 łyżeczka chili w proszku lub 2 suszone papryczki chili
  • 6-8 ziaren czarnego pieprzu
  • 2-3 ziarna goździków
  • szczypta cynamonu
  • 2-3 papryczki chilli
  • 100 ml octu winnego
  • 3 łyżeczki brązowego cukru

Sposób przygotowania:

  1. Imbir obrać i utrzeć do moździerza, dodać ziarna goździków, kurkumę, kumin, pieprz, chili, cynamon. Zgnieść wszystko, dodać pokrojone i oczyszczone z ziaren papryczki chilli, zgnieść razem. Aby uzyskać gładką masę podlać octem. Wymieszać bardzo dokładnie.
  2. Na woku rozgrzać olej, podsmażyć posiekaną w kosteczkę cebulę, dodać masalę (mieszankę przypraw z moździerza), wymieszać dokładnie i dusić ok. 2-3 min. Następnie dodać pokrojone w kostkę jagnięcinę, dusić ok. 30 min., podlewając nieco wodą. Dodać ziemniaki, podlać wodą i dusić do miękkości. Na koniec dodać cukier i sól , tak aby zbalansować smak.
  3. Podawać gorące.

 

Źródło: tvp.pl