W tym odcinku Robert Makłowicz odwiedza Niemcy.
Cielęcina w białym winie z pieczarkami
Składniki:
- pęczek włoszczyzny jak na rosół
- 800 g cielęciny bez kości
- 100 ml rieslinga
- 100 g pieczarek
- 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
- 3 żółtka
- biały pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
- Obrane jarzyny zalać 1 l wody, osoliwszy gotować ok. 30 min. Jarzyny wyjąć, wykorzystać do innych celów, do wywaru jarzynowego wlać wino, zagotować, dodać pokrojone w kostkę mięso, gotować ok. 30 min.
- Dodać pokrojone w plastry pieczarki, gotować kolejne 20 min.
- Dodać śmietankę, zagotować, zdjąć naczynie z ognia, zaprawić sos żółtkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z kluseczkami typu szpecle.
Źródło: tvp.pl