Makłowicz w podróży – Niemcy Karola Wielkiego (odc. 86)

W tym odcinku Robert Makłowicz odwiedza Niemcy.

Cielęcina w białym winie z pieczarkami

Cielęcina w białym winie z pieczarkami (źródło: tvp.pl)

Cielęcina w białym winie z pieczarkami (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • pęczek włoszczyzny jak na rosół
  • 800 g cielęciny bez kości
  • 100 ml rieslinga
  • 100 g pieczarek
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 3 żółtka
  • biały pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

  1. Obrane jarzyny zalać 1 l wody, osoliwszy gotować ok. 30 min. Jarzyny wyjąć, wykorzystać do innych celów, do wywaru jarzynowego wlać wino, zagotować, dodać pokrojone w kostkę mięso, gotować ok. 30 min.
  2. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, gotować kolejne 20 min.
  3. Dodać śmietankę, zagotować, zdjąć naczynie z ognia, zaprawić sos żółtkami, doprawić do smaku solą i pieprzem, podawać z kluseczkami typu szpecle.  

 

Źródło: tvp.pl