Makłowicz w podróży – Belgijskie Ardeny, Belgia (odc. 87)

Ardeny słyną z pięknych widoków i wspaniałych przysmaków. Ważnymi elementami belgijskiego stołu są: odpowiednie nakrycie, piwo i dziczyzna. Patronem polowań jest święty Hubert, dlatego Robert Makłowicz jedzie do miasta Saint Hubert. Miejscowa restauracja specjalizuje się w dziczyźnie. W pobliskim miasteczku Nassogne produkuje się miejscowy specjał, niemal zupełnie nieznany w Polsce – szynkę ardeńską. Wędzona w dymie z dębiny i drewna jesionowego ma wyjątkowy aromat. Typowym daniem belgijskim są też frytki z majonezem.

Kotlety wieprzowe w piwie z jabłkiem

Kotlety wieprzowe w piwie z jabłkiem (źródło: tvp.pl)

Kotlety wieprzowe w piwie z jabłkiem (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 4 kotlety wieprzowe
  • 100 g surowego wędzonego boczku
  • 2 szalotki
  • 200 ml belgijskiego piwa trapistów
  • 1 jabłko
  • łyżeczka suszonego tymianku
  • 100 ml słodkiej śmietanki 18 proc.
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Boczek zrumienić na patelni. Ściągnąć i odstawić. Na wytopionym tłuszczu obrumienić z obu stron kotlety oprószone solą i pieprzem.
  2. Dodać drobno posiekaną szalotkę, zeszklić, dolać piwo i dusić do odparowania większości płynu.
  3. Wrzucić wcześniej podsmażony boczek, pokrojone w kostkę jabłko i dodać tymianek, dusić jeszcze kilka minut, dolać śmietankę, gotować do zgęstnienia sosu, podawać.

 

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: kulinarne podroze maklowicza odcinek w belgii