Ardeny słyną z pięknych widoków i wspaniałych przysmaków. Ważnymi elementami belgijskiego stołu są: odpowiednie nakrycie, piwo i dziczyzna. Patronem polowań jest święty Hubert, dlatego Robert Makłowicz jedzie do miasta Saint Hubert. Miejscowa restauracja specjalizuje się w dziczyźnie. W pobliskim miasteczku Nassogne produkuje się miejscowy specjał, niemal zupełnie nieznany w Polsce – szynkę ardeńską. Wędzona w dymie z dębiny i drewna jesionowego ma wyjątkowy aromat. Typowym daniem belgijskim są też frytki z majonezem.
Kotlety wieprzowe w piwie z jabłkiem
Składniki:
- 4 kotlety wieprzowe
- 100 g surowego wędzonego boczku
- 2 szalotki
- 200 ml belgijskiego piwa trapistów
- 1 jabłko
- łyżeczka suszonego tymianku
- 100 ml słodkiej śmietanki 18 proc.
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania:
- Boczek zrumienić na patelni. Ściągnąć i odstawić. Na wytopionym tłuszczu obrumienić z obu stron kotlety oprószone solą i pieprzem.
- Dodać drobno posiekaną szalotkę, zeszklić, dolać piwo i dusić do odparowania większości płynu.
- Wrzucić wcześniej podsmażony boczek, pokrojone w kostkę jabłko i dodać tymianek, dusić jeszcze kilka minut, dolać śmietankę, gotować do zgęstnienia sosu, podawać.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: kulinarne podroze maklowicza odcinek w belgii