Makłowicz w podróży – Małe wielkie księstwo, Luksemburg (odc. 88)

Robert odwiedza Wielkie Księstwo Luksemburga. Podróż zaczyna od Grevenmacher nad rzeką Mozelą. W tym regionie produkuje się wina. Skalista, wapienna gleba i południowe stoki stwarzają idealne warunki do uprawy winorośli. Wina musujące produkuje się metodą champanoise, polegającą na wykorzystaniu fermentacji wtórnej w butelce. Zgodnie z tradycją w restauracjach podaje się nie tylko wina, ale także destylaty własnej produkcji. Makłowicz odwiedzi też pałac Siedmiu Źródeł, który wybudowano dla rodziny von Bochów, i muzeum porcelany w Mettlach.

Sandacz w Rieslingu z groszkiem cukrowym w pomidorach i śmietanie

Sandacz w Rieslingu z groszkiem cukrowym w pomidorach i śmietanie (źródło: tvp.pl)

Sandacz w Rieslingu z groszkiem cukrowym w pomidorach i śmietanie (źródło: tvp.pl)

Składniki:

  • 4 filety z sandacza
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • garść groszku cukrowego
  • 2 pomidory
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 2 łyżki masła
  • sałata do przybrania 

Sposób przygotowania:

Oprószone solą i pieprzem filety z ryby usmażyć z obu stron na maśle.
Sos: wino wlać do rondelka, zagotować. Gdy nieco odparuje, dodać groszek cukrowy, gotować kilka minut, dodać pomidory obrane ze skórki i pozbawione pestek, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do zgęstnienia sosu.
Wyłożyć rybę na talerz, dodać sos, podawać.

 

Źródło: tvp.pl

Użytkownicy trafili tutaj szukając: karol okrasa przepis sandacz,kuchnia lidla sandacz,okrasa łamie przepisy sandacz,Sandacz z groszkiem