Robert odwiedza Wielkie Księstwo Luksemburga. Podróż zaczyna od Grevenmacher nad rzeką Mozelą. W tym regionie produkuje się wina. Skalista, wapienna gleba i południowe stoki stwarzają idealne warunki do uprawy winorośli. Wina musujące produkuje się metodą champanoise, polegającą na wykorzystaniu fermentacji wtórnej w butelce. Zgodnie z tradycją w restauracjach podaje się nie tylko wina, ale także destylaty własnej produkcji. Makłowicz odwiedzi też pałac Siedmiu Źródeł, który wybudowano dla rodziny von Bochów, i muzeum porcelany w Mettlach.
Sandacz w Rieslingu z groszkiem cukrowym w pomidorach i śmietanie
Składniki:
- 4 filety z sandacza
- 100 ml białego wytrawnego wina
- garść groszku cukrowego
- 2 pomidory
- 100 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki masła
- sałata do przybrania
Sposób przygotowania:
Oprószone solą i pieprzem filety z ryby usmażyć z obu stron na maśle.
Sos: wino wlać do rondelka, zagotować. Gdy nieco odparuje, dodać groszek cukrowy, gotować kilka minut, dodać pomidory obrane ze skórki i pozbawione pestek, wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Gotować do zgęstnienia sosu.
Wyłożyć rybę na talerz, dodać sos, podawać.
Źródło: tvp.pl
Użytkownicy trafili tutaj szukając: karol okrasa przepis sandacz,kuchnia lidla sandacz,okrasa łamie przepisy sandacz,Sandacz z groszkiem